Jesienna szarlotka z budyniem

4.5 (151 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Choć słoneczko jeszcze ciepło świeci jesień już widać i czuć a mnie naszła ochota na szarlotkę..Ciasto jest pyszne wilgotne,kruche...

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
    25 dag margaryny
    3/4 szklanki cukru
    4 żółtka
    1 cukier waniliowy
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki śmietany 30%
    1,5 kg winnych jabłek najlepiej szara reneta
    szczypta cynamonu
    2 opakowania budyniu śmeitankowego na 3/4 litra mleka
    1,1 litra mleka
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Jesienna szarlotka z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • oprószone cynamonem ciasto 1. Jesienna szarlotka z budyniem - PRZYGOTOWANIE:
    Mąkę pszenną przesiać na stolnicę wymieszać dokładnie z cukrem,proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym następnie pokroić nożem schłodzona margarynę wlać śmietankę i dodać zółtka,zagnieść ciasto.
    Podzielić na pół jedną częścią wylepić dno wyłożonej pergaminem blachy.Posypać ciasto szczyptą cynamonu.
  • układamy jabłka 2. Jabłka oskrobać pokroić w ósemki lub grube plastry ułożyc na cieście równomiernie.

    Nastepnie przygotowujemy budyń z mniejszą ilością mleka i gorący wylewamy na jabłka,przykrywamy druga cześcią rozwałkowanego lub wylepionego ciasta.
  • Przed pieczeniem 3. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 45-50 min w temp 180*c.
    Upieczone wyjmujemy studzimy na kratce kuchennej,całkiem zimne oprószamy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować