Jedwabisty sernik cytrynowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto na codzienne spotkania i wyjątkowe okazje. O aksamitnej konsystencji, słodycz przełamana jest smakiem i aromatem cytryny.

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg sera (najlepiej w wiaderku sernikowy bądź samodzielnie mielony)
    250-300 g serka ricotta
    1 szklanka cukru pudru
    2 cytryny
    4 jajka
    2 opakowania po 40 g budyniu śmietankowego/waniliowego
    Spód:
    150 g herbatników
    50 g masła
    Polewa:
    100 g białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z odrobiną mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Jedwabisty sernik cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Masło lekko roztopione i ostudzone ugnieść z pokruszonymi herbatnikami na gładki spód - wypełnić tą masą dno formy. Chłodzić w lodówce podczas przygotowywania sernika.
    2. Sery utrzeć z cukrem.
    3. Powoli i stopniowo dodawać jajka.
    4. Dodać skórkę startą z cytryn oraz sok z nich wyciśnięty.
    5. Dodać budyń, po czym chwilę miksować.
    6. Po nagrzaniu piekarnika do 170 stopni, masę wylać na schłodzony w formie spód i wstawić ciasto do piekarnika. Piec około godziny, po wyłączeniu piekarnika pozostawić w nim sernik około 10 minut, przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
    7.Podczas tych 10 minut przygotować polewę - tabliczkę czekolady rozpuścić na ogniu z odrobiną mleka, mieszać.
    Polać polewą wyjęte ciasto, studzić je co najmniej kilka godzin.
    8. Smacznego!

Porady

Masa może dawać wrażenie galaretowatości! Stężeje po ostudzeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować