Ciasto na codzienne spotkania i wyjątkowe okazje. O aksamitnej konsystencji, słodycz przełamana jest smakiem i aromatem cytryny.
1 godz. 15 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg sera (najlepiej w wiaderku sernikowy bądź samodzielnie mielony)
250-300 g serka ricotta
1 szklanka cukru pudru
2 cytryny
4 jajka
2 opakowania po 40 g budyniu śmietankowego/waniliowego
Spód:
150 g herbatników
50 g masła
Polewa:
100 g białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z odrobiną mleka
Jedwabisty sernik cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Masło lekko roztopione i ostudzone ugnieść z pokruszonymi herbatnikami na gładki spód - wypełnić tą masą dno formy. Chłodzić w lodówce podczas przygotowywania sernika.
2. Sery utrzeć z cukrem.
3. Powoli i stopniowo dodawać jajka.
4. Dodać skórkę startą z cytryn oraz sok z nich wyciśnięty.
5. Dodać budyń, po czym chwilę miksować.
6. Po nagrzaniu piekarnika do 170 stopni, masę wylać na schłodzony w formie spód i wstawić ciasto do piekarnika. Piec około godziny, po wyłączeniu piekarnika pozostawić w nim sernik około 10 minut, przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
7.Podczas tych 10 minut przygotować polewę - tabliczkę czekolady rozpuścić na ogniu z odrobiną mleka, mieszać.
Polać polewą wyjęte ciasto, studzić je co najmniej kilka godzin.
8. Smacznego!
Porady
Masa może dawać wrażenie galaretowatości! Stężeje po ostudzeniu.
Komentarze