1.Oczyszczone owoce jarzębiny należy na noc włożyć do zamrażarki, aby straciły specyficzną goryczkę. Następnie wrzucić je do wrzącej wody i gotować 10 minut. Przelać na sito i pozostawić aż wystygnie.
2.Osączoną jarzębinę wsypać do słoja i zalać ją spirytusem.
Zamknąć słoik i odstawić na dwa miesiące. Po tym czasie zlać płyn.
.
3.Ugotować syrop z wody i cukru, wystudzić i zalać jarzębinę. Dodać też miód, zamknąć słoik i potrząsnąć kilka razy, aby miód się rozpuścił. Odstawić ponownie na 1 miesiąc. Po tym czasie znów odlać płyn i połączyć go z odlanym wcześniej spirytusem. Przefiltrować i przelać do butelki, zamknąć i odstawić na 3 miesiące, a nawet dłużej, aby osiągnął swoją moc. Z tej ilości jest 1 butelka jarzębiaku
4.Uwagi:
Filtracja jarzębiaku jest żmudna, najpierw próbowałam przez gazę, przez filtr do kawy ale wpadłam na genialny pomysł. Wyłożyłam lejek 3 płatkami kosmetycznymi I przez nie filtrowałam, chwilami bardzo delikatnie naciskałam trzonkiem drewnianej łyżki na waciki, aby alkohol szybciej spływał.
Komentarze