Jarzębiak

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

W sam raz na jesienno-zimowe chłody, doskonale rozgrzewa:)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 gram jarzębiny
    250 ml spirytusu
    1 szklanka wody
    65 gram cukru
    4 łyżki miodu wielokwiatowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Jarzębiak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jarzębiak 1. Oczyszczone owoce jarzębiny należy na noc włożyć do zamrażarki, aby straciły specyficzną goryczkę. Następnie wrzucić je do wrzącej wody i gotować 10 minut. Przelać na sito i pozostawić aż wystygnie.
  • 2. Osączoną jarzębinę wsypać do słoja i zalać ją spirytusem.
    Zamknąć słoik i odstawić na dwa miesiące. Po tym czasie zlać płyn.
    .
  • 3. Ugotować syrop z wody i cukru, wystudzić i zalać jarzębinę. Dodać też miód, zamknąć słoik i potrząsnąć kilka razy, aby miód się rozpuścił. Odstawić ponownie na 1 miesiąc. Po tym czasie znów odlać płyn i połączyć go z odlanym wcześniej spirytusem. Przefiltrować i przelać do butelki, zamknąć i odstawić na 3 miesiące, a nawet dłużej, aby osiągnął swoją moc. Z tej ilości jest 1 butelka jarzębiaku
  • 4. Uwagi:
    Filtracja jarzębiaku jest żmudna, najpierw próbowałam przez gazę, przez filtr do kawy ale wpadłam na genialny pomysł. Wyłożyłam lejek 3 płatkami kosmetycznymi I przez nie filtrowałam, chwilami bardzo delikatnie naciskałam trzonkiem drewnianej łyżki na waciki, aby alkohol szybciej spływał.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Jarzębina Miód Nalewka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Bez gotowania

Podobne przepisy

To może cię zainteresować