Jarzębiak - nalewka z jarzębiny

  • wyświetlono: 13318 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Nalewka ma piekny, bursztynowy kolor i wyrazisty, kwaskawy smak.

IMG_20160422_214242
  • 240min

Składniki

1 kg owoców jarzębiny,
4 szklanki spirytusu,
25 dkg cukru (do 40 dkg jeśli nalewka ma być słodsza),
2-3 szklanki wody

Sposób przygotowania przepisu:

Jarzębiak - nalewka z jarzębiny

  • 1. Owoce odgoryczyć (wsypać na niewielką ilośc wrzącej wody i gotować kilka minut), odsączyć na sicie i zostawić na 2-3 godziny, aż dobrze obeschną.
  • 2. Owoce wsypać do słoja i zalać spirytusem. Pozostawić w temperaturze pokojowej, w ciemnym miejscu na ok. 6 tygodni.
  • 3. Po 6 tygodniach zlać płyn do butelek i zakorkować. Pozostałe w słoju owoce zalać gorącym syropem z wody i cukru. Pozostawić na 2 tygodnie.
  • 4. Po tym czasie połaczyć nalewkę spirytusową z syropem i zostawić na 3 miesiące. Po trzech miesiącach nalewkę przefiltrować, rozlać do butelek i zakorkować.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmakinalewkajarzębina

Komentarze

Podobne przepisy

Nalewka z czerwonej porzeczki.

Dodane przez: Świeca Urszula

Nalewka z czerwonej porzeczki

Polecam nalewkę z czerwonej porzeczki...

Nalewka z jasnych winogron

Dodane przez: kuchnia ani

Nalewka z jasnych winogron

Nalewka ma śliczny jasno - bursztynowy...

Nalewka z pigwy

Dodane przez: emalitowska

Nalewka z pigwy "Pigwówka"

Przepis na tę nalewkę z pigwy pochodzi...

Nalewka domowa z borówki amerykańskiej

Dodane przez: Konto nieaktywne

Nalewka domowa z borówki amerykańskiej

Smaczna nalewka na zdrowie z owoców...

Nalewka

Dodane przez: Cukiereczek

Nalewka z owoców dzikiej róży

Nalewka ma pyszny smak i wspaniały...

nalewka

Dodane przez: capri

nalewka z pigwowca

pamiętajmy, że to nie to samo co...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE