Jarzębiak - nalewka z jarzębiny

4.41 (182 ocen)

  • 4 godz.

Nalewka ma piekny, bursztynowy kolor i wyrazisty, kwaskawy smak.

  • 4 godz.

Składniki:

  • 1 kg owoców jarzębiny,
    4 szklanki spirytusu,
    25 dkg cukru (do 40 dkg jeśli nalewka ma być słodsza),
    2-3 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.41 (182 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Jarzębiak - nalewka z jarzębiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce odgoryczyć (wsypać na niewielką ilośc wrzącej wody i gotować kilka minut), odsączyć na sicie i zostawić na 2-3 godziny, aż dobrze obeschną.
  • 2. Owoce wsypać do słoja i zalać spirytusem. Pozostawić w temperaturze pokojowej, w ciemnym miejscu na ok. 6 tygodni.
  • 3. Po 6 tygodniach zlać płyn do butelek i zakorkować. Pozostałe w słoju owoce zalać gorącym syropem z wody i cukru. Pozostawić na 2 tygodnie.
  • 4. Po tym czasie połaczyć nalewkę spirytusową z syropem i zostawić na 3 miesiące. Po trzech miesiącach nalewkę przefiltrować, rozlać do butelek i zakorkować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jarzębina Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować