Jarmużowo-kurczakowa pizza

0 (0 ocen)

Uwielbiam pizze. Oczywiście najlepsze to te robione w domu. Często je wykonuje, eksperymentując z różnymi nadzieniami. Jarmużowe sprawdziło się w 100%. Domownicy byli zachwyceni:).

Składniki:

  • Blaszka 24x36cm
    Ciasto:
    • 35 dag maki,
    • 3 -4 łyżki oleju,
    • 170 ml mleka,
    • ¼ kostki drożdży,
    • 1/3 łyżeczki świeżo mielonej soli ziołowej,
    • ½ łyżeczki cukru,
    • 1 jajko
    • Jajko do posmarowania
    Nadzienie:
    • 45 -50 dag piersi z kurczaka,
    • 40 dag świeżych liści jarmużu,
    • 1 cebula,
    • 1-2 czerwone papryki,
    • Olej do smażenia,
    • Przyprawa do kurczaka,
    • Świeżo mielony czarny pieprz,
    • Świeżo mielona sól morska,
    • 10 dag sera żółtego,
    • Świeże listki bazylii do podania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Jarmużowo-kurczakowa pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyłożone ciasto 1. CIASTO:
    Mleko podgrzewamy. Gdy jest już letnie rozpuszczamy w nim drożdże oraz cukier. Dalej dodajemy do niego pozostałe składniki ciasta. Zagniatamy energicznie około 10 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia.
    Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę. Formujemy wyższe brzegi. Następnie całość smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  • przed pieczeniem 2. Na środek wykładamy nadzienie. Pieczemy około 35-40 minut (180°). Na 5-10 minut przed końcem pizzę posypujemy startym żółtym serem. Pizzę podajemy oprószona posiekanymi listkami bazylii.
  • Gotowanie jarmużu! 3. NADZIENIE:
    Z jarmużu usuwany grube łodygi. Tak przygotowany obgotowujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy.
  • Dodanie papryki 4. Cebule kroimy w kostkę i rumienimy. Między czasie filet także kroimy w kostkę, po czym dodajemy do cebuli. Oprószamy przyprawą do kurczaka i razem smażymy. Do tak smażonego filetu dokładamy pokrojoną w kostkę paprykę.
  • dodanie jarmużu 5. W trakcie gdy kurczak z papryką się smażą odciskamy z nadmiaru wody i siekamy na mniejsze części jarmuż. Dodajemy go do podgrzewanych składników. Całość chwilkę razem smażymy i doprawiamy do smaku. Tak przygotowany farsz zdejmujemy z ognia i delikatnie studzimy.
    Przestygnięty wykładamy na przygotowane ciasto drożdżowe. Pieczemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Jarmuż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować