Japońskie bułki Melon Pan

4.48 (169 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo dobre i bardzo chrupiące bułeczki.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na bułki:
    300g mąki pszennej
    40g cukru
    1 jajko
    80ml mleka
    80ml wody
    20g masła
    6g mlake w proszku
    6g suchych drożdży
    5g soli
    Na skórkę:
    180g mąki
    60g masła
    85g cukru
    1 jajko
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier do panierki
Wystaw ocenę:

4.48 (169 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Desery

Japońskie bułki melon pan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od chrupiącej skórki. Masło rozetrzeć z cukrem, a jajko wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Składniki połączyć i zagnieść ciasto, z którego uformować wałek, owinąć folią spożywczą i zamrozić.
    Teraz dopiero zaczynamy robić bułki. Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść puszyste ciasto i odstawić na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie znowu zagnieść i podzielić na 10 części, z każdej uformować bułkę i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Ciasto wyjąć z zamrażalnika i podzielić na 10 części (tyle, ile jest bułek). Rozłożyć na blacie folię spożywczą i układać na niej kawałek zamrożonego ciasta, rozwałkować go na kształt bułki. Na środku położyć bułkę i zwinąć folię tak, żeby oba ciasta się ze sobą połączyły. Następnie na talerzyk wysypać cukier i obtaczać bułki (ale tylko ciastem na chrupiącą skórkę) jak w panierce. Piec w 210°C przez około 10-12 minut.

Porady

Bułki można też nadziewać po upieczeniu. Również można zrezygnować z "panierki cukrowej".

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować