Ciasto herbatnikowe

4.49 (180 ocen)

  • 15 min

Szybkie ciasto z herbatników bez pieczenia.

  • 15 min

Składniki:

  • 225g herbatników

    100g masła

    2 łyżki miodu

    2 łyżki mleka

    1 łyżeczka kakao

    75g czekolady mlecznej (można użyć też gorzkiej lub białej)

    2 łyżki cukru pudru

    2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.49 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Herbaty Ciasto

Ciasto herbatnikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondla wkładamy masło, miód, kakao i mleko, podgrzewamy aż masło się rozpuści, po czym zdejmujemy rondel z ognia i lekko studzimy. Herbatniki kruszymy w malakserze na miazgę i dodajemy je do masy czekoladowej, dokładnie zagniatając. Okrągłą formę o średnicy 20cm wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do niej masę herbatnikową. Do miski wkładamy połamaną czekoladę, mleko i cukier puder, rozpuszczamy nad parą, aż powstanie jednolita masa. Wylewamy ją na spód herbatnikowy i czekamy aż czekolada zastygnie. Kroimy ciasto w trójkąty ostrym nożem.

Porady

Ciasto można też udekorować białą czekoladą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować