Interesuję się kuchnią japońską, a te drożdżówki są przepyszne, w środku mięciutkie, a z wierzchu chrupiące. Przepis znalazłam kiedyś w internecie i odrobinę go zmodyfikowałam :)
Melon pan czyli japońskie bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonujemy ciasto drożdżowe: mąkę przesiać z cukrem, solą i mlekiem w proszku, dodać drożdże. Dodawać po trochu wodę i mleko. Wyrabiać na stolnicy i po chwili dodać masło, dokładnie wyrobić. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
2.Ciasto kruche: masło, cukier i ekstrakt waniliowy dokładnie ucieramy, dodajemy jajko i przesianą mąkę z proszkiem. Robimy wałeczek, owijamy w folie spożywczą i chłodzimy.
3.Ciasto drożdżowe dzielimy na 12 części, robimy kulki i na nie nakładamy ciasto kruche(dobrze jest je rozwałkować), zrobić wzorki i odstawić na 40 min do wyrośnięcia. Piec 15 minut w temp 180 stopni.
Komentarze