Melon Pan czyli Japońskie bułeczki

4.51 (174 ocen)

  • 60 min

Interesuję się kuchnią japońską, a te drożdżówki są przepyszne, w środku mięciutkie, a z wierzchu chrupiące. Przepis znalazłam kiedyś w internecie i odrobinę go zmodyfikowałam :)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    300g mąki,
    6g suszonych drożdży,
    35g cukru pudru,
    szczypta soli,
    5 g mleka w proszku (można pominąć),
    100ml wody,
    100ml mleka,
    30g masła

    Ciasto kruche:
    80g masła,
    90g cukru pudru,
    1 jajo,
    200g mąki,
    łyżeczka proszku do pieczenia,
    odrobina olejku waniliowego lub ekstraktu

Wystaw ocenę:

4.51 (174 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery Przekąski

Melon pan czyli japońskie bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Melon Pan 1. Wykonujemy ciasto drożdżowe: mąkę przesiać z cukrem, solą i mlekiem w proszku, dodać drożdże. Dodawać po trochu wodę i mleko. Wyrabiać na stolnicy i po chwili dodać masło, dokładnie wyrobić. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • 2. Ciasto kruche: masło, cukier i ekstrakt waniliowy dokładnie ucieramy, dodajemy jajko i przesianą mąkę z proszkiem. Robimy wałeczek, owijamy w folie spożywczą i chłodzimy.
  • 3. Ciasto drożdżowe dzielimy na 12 części, robimy kulki i na nie nakładamy ciasto kruche(dobrze jest je rozwałkować), zrobić wzorki i odstawić na 40 min do wyrośnięcia. Piec 15 minut w temp 180 stopni.
  • 4. Do środka można dodać marmoladę czy nutellę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować