Jamajka - ciasto kakaowe z bananami i masą śmietanową

  • wyświetlono: 6326 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Bardzo dobre, efektowne i w wbrew pozorom proste do wykonania ciasto

AnetaSłużałek

Składniki

Biszkopt kakaowy:
5 jajek
4 łyżki wody
2 łyżki oleju
3/4 szklanki cukru
1 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 czubate łyżki kakao

Poncz:
4 łyżki soku z cytryny
10 łyżek wody
1 łyżka cukru

Masa śmietanowa:
2 serki mascarpone (po 250g)
600 ml śmietany 30% lub 36 %
3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
3 galaretki ananasowe lub cytrynowe (żółte)
5-5 łyżek konfitury morelowej, brzoskwiniowej lub pomarańczowej
6 długich bananów
sok z 1 cytryny
tabliczka startej gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania przepisu:

Jamajka - ciasto kakaowe z bananami i masą śmietanową

  • 1. Poncz:
    Składniki na poncz mieszamy, odstawiamy i czekamy na biszkopt

    Biszkopt kakaowy:
    Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Do tego dodać wodę i olej i przez chwilę zmiksować razem. Dodać do masy mąki, proszek do pieczenia i kakao - miksować na najniższych obrotach przez chwilę do połączenia się składników. Ciasto przelać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (25x30). Piec w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez około 25 min do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić biszkopt do ostygnięcia.
    Zimny biszkopt przekrawamy na dwa blaty ciasta, blat ciasta ze spodu przekładamy znowu do wyłożonej papierem blaszki (tej samej w której był pieczony), nasączamy ponczem i smarujemy konfiturą. Drugi blat ciasta, który będzie na górze również nasączamy.
  • 2. Galaretki rozpuścić w 1 litrze wody i odstawić do ostygnięcia. Jak galaretka zacznie tężeć obrać banany i przekroić je wzdłuż na pół. Ułożyć banany na biszkopcie i wysmarować pędzelkiem sokiem wyciśniętym z cytryny. Na banany wylać tężejącą galaretkę i wstawić do lodówki na około 1,5 do 2 godz. tak żeby galaretka całkiem stężała.
  • 3. W misce ubić zimną śmietanę do momentu aż zrobi się sztywna. Do bitej śmietany dodać cukier i serek mascarpone i jeszcze miksować do połączenia przez ok. 4 min. 3/4 masy śmietanowej wyłożyć na biszkopt z bananami i galaretką, wyrównać. Na to położyć drugi nasączony biszkopt, delikatnie docisnąć. Resztę masy śmietanowej rozsmarować na górnym biszkopcie i posypać startą czekoladą. Odstawić do lodówki na parę godzin (najlepiej na całą noc).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciezdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylagalaretkabananymasa śmietanowaciasto kakaoweproste ciastoefektowne ciastoładne ciastoJamajka

Komentarze

Podobne przepisy

Jamajka

Dodane przez: czerrrwonaporzeczka

Ciasto Jamajka

Pyszne, wilgotne ciasto, które...

Pyszne ciasto z jabłkami

Dodane przez: czekoladka

Pyszne ciasto z jabłkami i masą śmietanową

Jestem młodą mężatką i uwielbiam...

jogurtowe

Dodane przez: oluś

Rozkoszne ciasto z masą jogurtową i bananami....

Znalazłam gdzieś kiedyś ten przepis....

Ciasto kakaowe z masą budyniową i truskawkami

Dodane przez: Hrabina w kuchni

Ciasto kakaowe z masą budyniową i truskawkami

Lekkie i orzeźwiające ciasto kakaowe...

Ciasto kakaowe z masą

Dodane przez: magda1902

Ciasto kakaowe z masą

Często robię te ciasto, bo jest...

Placek z bananami i masą budyniowo-krówkową

Dodane przez: beciiaaa

Placek z bananami i masą budyniowo-krówkową

Moje córeczki bardzo lubią banany...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE