Jamajka - ciasto kakaowe z bananami i masą śmietanową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Poncz:
Składniki na poncz mieszamy, odstawiamy i czekamy na biszkopt
Biszkopt kakaowy:
Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Do tego dodać wodę i olej i przez chwilę zmiksować razem. Dodać do masy mąki, proszek do pieczenia i kakao - miksować na najniższych obrotach przez chwilę do połączenia się składników. Ciasto przelać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (25x30). Piec w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez około 25 min do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić biszkopt do ostygnięcia.
Zimny biszkopt przekrawamy na dwa blaty ciasta, blat ciasta ze spodu przekładamy znowu do wyłożonej papierem blaszki (tej samej w której był pieczony), nasączamy ponczem i smarujemy konfiturą. Drugi blat ciasta, który będzie na górze również nasączamy.
2.Galaretki rozpuścić w 1 litrze wody i odstawić do ostygnięcia. Jak galaretka zacznie tężeć obrać banany i przekroić je wzdłuż na pół. Ułożyć banany na biszkopcie i wysmarować pędzelkiem sokiem wyciśniętym z cytryny. Na banany wylać tężejącą galaretkę i wstawić do lodówki na około 1,5 do 2 godz. tak żeby galaretka całkiem stężała.
3.W misce ubić zimną śmietanę do momentu aż zrobi się sztywna. Do bitej śmietany dodać cukier i serek mascarpone i jeszcze miksować do połączenia przez ok. 4 min. 3/4 masy śmietanowej wyłożyć na biszkopt z bananami i galaretką, wyrównać. Na to położyć drugi nasączony biszkopt, delikatnie docisnąć. Resztę masy śmietanowej rozsmarować na górnym biszkopcie i posypać startą czekoladą. Odstawić do lodówki na parę godzin (najlepiej na całą noc).
Komentarze