Jamajka - ciasto kakaowe z bananami i masą śmietanową

4.5 (170 ocen)

Bardzo dobre, efektowne i w wbrew pozorom proste do wykonania ciasto

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
    5 jajek
    4 łyżki wody
    2 łyżki oleju
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanki mąki tortowej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 czubate łyżki kakao

    Poncz:
    4 łyżki soku z cytryny
    10 łyżek wody
    1 łyżka cukru

    Masa śmietanowa:
    2 serki mascarpone (po 250g)
    600 ml śmietany 30% lub 36 %
    3 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    3 galaretki ananasowe lub cytrynowe (żółte)
    5-5 łyżek konfitury morelowej, brzoskwiniowej lub pomarańczowej
    6 długich bananów
    sok z 1 cytryny
    tabliczka startej gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Jamajka - ciasto kakaowe z bananami i masą śmietanową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Poncz:
    Składniki na poncz mieszamy, odstawiamy i czekamy na biszkopt

    Biszkopt kakaowy:
    Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Do tego dodać wodę i olej i przez chwilę zmiksować razem. Dodać do masy mąki, proszek do pieczenia i kakao - miksować na najniższych obrotach przez chwilę do połączenia się składników. Ciasto przelać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (25x30). Piec w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez około 25 min do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić biszkopt do ostygnięcia.
    Zimny biszkopt przekrawamy na dwa blaty ciasta, blat ciasta ze spodu przekładamy znowu do wyłożonej papierem blaszki (tej samej w której był pieczony), nasączamy ponczem i smarujemy konfiturą. Drugi blat ciasta, który będzie na górze również nasączamy.
  • 2. Galaretki rozpuścić w 1 litrze wody i odstawić do ostygnięcia. Jak galaretka zacznie tężeć obrać banany i przekroić je wzdłuż na pół. Ułożyć banany na biszkopcie i wysmarować pędzelkiem sokiem wyciśniętym z cytryny. Na banany wylać tężejącą galaretkę i wstawić do lodówki na około 1,5 do 2 godz. tak żeby galaretka całkiem stężała.
  • 3. W misce ubić zimną śmietanę do momentu aż zrobi się sztywna. Do bitej śmietany dodać cukier i serek mascarpone i jeszcze miksować do połączenia przez ok. 4 min. 3/4 masy śmietanowej wyłożyć na biszkopt z bananami i galaretką, wyrównać. Na to położyć drugi nasączony biszkopt, delikatnie docisnąć. Resztę masy śmietanowej rozsmarować na górnym biszkopcie i posypać startą czekoladą. Odstawić do lodówki na parę godzin (najlepiej na całą noc).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Galaretka Masa śmietanowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować