Ciasto jamajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę stopniowo do masy dodawać cukier, obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao.Masę przełożyć do blaszki o wymiarach 40x24 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w temperaturze 180C. Ostudzić. Ostudzone ciasto przekroić na pół. Każdy blat ciasta nasączyć wodą z cytryną. Galaretki rozpuścić w 700 ml wody i odstawić do stężenia. Banany przekroić na pół, wysmarować z każdej strony sokiem z cytryny i ułożyć wzdłuż blaszki z ciastem. Tężejącą galaretkę wylać na banany i wstawić do lodówki aby galaretka całkowicie stężała.
2.Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklance gorącej wody, dokładnie wymieszać i odstawić do ostudzenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, w osobnym garnku zmiksować mascarpone na gładką masę. Do masy śmietanowej stopniowo dodawać mascarpone i cukier puder , wlać ostudzoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Na galaretkę cytrynową wyłożyć 3/4 masy śmietanowej, przykryć drugim biszkoptem i rozsmarować pozostałą masę śmietanową. Ciasto posypać gorzką czekoladą startą na tarce i schłodzić w lodówce.
Komentarze