Biskup

4.47 (177 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto, które zachwyca swoim smakiem i wyglądem. Znika ze stołu jako jedno z pierwszych, niezależnie od okazji. Wspaniale prezentuje się na rodzinnych uroczystościach, idealne do filiżanki popołudniowej kawy

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    1 i ½łyżki mąki ziemniaczanej
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia

    Galaretka:
    2 galaretki wiśniowe
    2 szklanki wrzątku
    1 słoik dżemu z czarnej porzeczki

    Masa budyniowa:
    500 ml mleka
    3 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    200 g masła

    Beza:
    4 białka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka suchego maku
    1 szklanka wiórków kokosowych

    Polewa:
    125 g masła
    3-4 łyżki kakao
    4-5 łyżek mleka
    ½ szklanki cukru
Wystaw ocenę:

4.47 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Galaretki Dżemy

Biskup - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biskup 1. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka. Na końcu dodajemy przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie łączymy szpatułką lub rózgą.

    Blaszkę 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, delikatnie wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 20 minut. Studzimy.
  • Biskup 2. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Do gorących dodajemy dżem z czarnej porzeczki. Mieszamy do połączenia składników. Pozostawiamy do wystudzenia.
  • Biskup 3. Połowę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko miksujemy z obiema mąkami oraz żółtkami. Mieszankę wlewamy na wrzące mleko. Gotujemy do uzyskania gęstego budyniu. mieszając aby masa się nie przypaliła. Przykrywamy folią spożywczą (tak aby dotykała wierzchu budyniu, unikniemy w ten sposób powstaniu kożucha). Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

    Masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Miksujemy aż masa będzie gładka.
  • Biskup 4. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo nie przerywając miksowania dodajemy po łyżce cukru. Miksujemy do uzyskania gładkiej, błyszczącej piany. Dodajemy mak oraz wiórki kokosowe. Całość delikatnie łączymy przy użyciu szpatułki lub rózgi.

    Blaszkę, w której piekł się biszkopt wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy masę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 20 minut. Studzimy.
  • Biskup 5. Masło roztapiamy z cukrem. Dodajemy kakao, całość dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy mleko. Lekko studzimy.

    Zimny biszkopt przekładamy z powrotem do blaszki (można ją wyłożyć folią aluminiową lub ponownie papierem). Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. Następnie wykładamy masę budyniową a na wierzch wystudzoną bezę. Całość ozdabiamy polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Mak Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.47 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

tort drip

To może cię zainteresować