Biskup

  • wyświetlono: 817 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Ciasto, które zachwyca swoim smakiem i wyglądem. Znika ze stołu jako jedno z pierwszych, niezależnie od okazji. Wspaniale prezentuje się na rodzinnych uroczystościach, idealne do filiżanki popołudniowej kawy

20190512_173408
  • 16 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 i ½łyżki mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Galaretka:
2 galaretki wiśniowe
2 szklanki wrzątku
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki

Masa budyniowa:
500 ml mleka
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
200 g masła

Beza:
4 białka
1 szklanka cukru
1 szklanka suchego maku
1 szklanka wiórków kokosowych

Polewa:
125 g masła
3-4 łyżki kakao
4-5 łyżek mleka
½ szklanki cukru

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Biskup

  • Biskup1. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka. Na końcu dodajemy przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie łączymy szpatułką lub rózgą.

    Blaszkę 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, delikatnie wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 20 minut. Studzimy.
  • Biskup2. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Do gorących dodajemy dżem z czarnej porzeczki. Mieszamy do połączenia składników. Pozostawiamy do wystudzenia.
  • Biskup3. Połowę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko miksujemy z obiema mąkami oraz żółtkami. Mieszankę wlewamy na wrzące mleko. Gotujemy do uzyskania gęstego budyniu. mieszając aby masa się nie przypaliła. Przykrywamy folią spożywczą (tak aby dotykała wierzchu budyniu, unikniemy w ten sposób powstaniu kożucha). Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

    Masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Miksujemy aż masa będzie gładka.
  • Biskup4. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo nie przerywając miksowania dodajemy po łyżce cukru. Miksujemy do uzyskania gładkiej, błyszczącej piany. Dodajemy mak oraz wiórki kokosowe. Całość delikatnie łączymy przy użyciu szpatułki lub rózgi.

    Blaszkę, w której piekł się biszkopt wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy masę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 20 minut. Studzimy.
  • Biskup5. Masło roztapiamy z cukrem. Dodajemy kakao, całość dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy mleko. Lekko studzimy.

    Zimny biszkopt przekładamy z powrotem do blaszki (można ją wyłożyć folią aluminiową lub ponownie papierem). Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. Następnie wykładamy masę budyniową a na wierzch wystudzoną bezę. Całość ozdabiamy polewą czekoladową.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

galaretkamakpolewa czekoladowadżemciasto przekładane
 

Komentarze

Podobne przepisy

Góra lodowa

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ciasto góra lodowa

Ciasto dla wielbicieli masy z mleka...

Ciasto z maślanką i kruszonką

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto z maślanką i kruszonką

Delikatne i lekkie ciasto z maślanką,...

Ciasto z malinami i galaretką

Dodane przez: bogusia82

Ciasto z malinami i galaretką

Placek z malinami to bardzo smaczne...

Jamajka

Dodane przez: czerrrwonaporzeczka

Ciasto Jamajka

Pyszne, wilgotne ciasto, które...

Ciasto Snikers

Dodane przez: AnkaFiranka

Ciasto Snikers

Ciasto Snikers to nic innego jak...

PLEŚNIAK IDEALNY - kruche ciasto z dżemem porzeczkowym i bezą

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Pleśniak idealny - kruche ciasto z dżemem...

Ciasto pleśniak to jeden z pewniaków,...