Ciasto, które zachwyca swoim smakiem i wyglądem. Znika ze stołu jako jedno z pierwszych, niezależnie od okazji. Wspaniale prezentuje się na rodzinnych uroczystościach, idealne do filiżanki popołudniowej kawy
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 i ½łyżki mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1.Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka. Na końcu dodajemy przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie łączymy szpatułką lub rózgą.
Blaszkę 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, delikatnie wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 20 minut. Studzimy.
2.Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Do gorących dodajemy dżem z czarnej porzeczki. Mieszamy do połączenia składników. Pozostawiamy do wystudzenia.
3.Połowę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko miksujemy z obiema mąkami oraz żółtkami. Mieszankę wlewamy na wrzące mleko. Gotujemy do uzyskania gęstego budyniu. mieszając aby masa się nie przypaliła. Przykrywamy folią spożywczą (tak aby dotykała wierzchu budyniu, unikniemy w ten sposób powstaniu kożucha). Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Miksujemy aż masa będzie gładka.
4.Białka ubijamy na sztywno, stopniowo nie przerywając miksowania dodajemy po łyżce cukru. Miksujemy do uzyskania gładkiej, błyszczącej piany. Dodajemy mak oraz wiórki kokosowe. Całość delikatnie łączymy przy użyciu szpatułki lub rózgi.
Blaszkę, w której piekł się biszkopt wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy masę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 20 minut. Studzimy.
5.Masło roztapiamy z cukrem. Dodajemy kakao, całość dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy mleko. Lekko studzimy.
Zimny biszkopt przekładamy z powrotem do blaszki (można ją wyłożyć folią aluminiową lub ponownie papierem). Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. Następnie wykładamy masę budyniową a na wierzch wystudzoną bezę. Całość ozdabiamy polewą czekoladową.
Komentarze