placki moskale

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Jak zrobić placki z gotowanych ziemniaków i mąki? Obejrzyj ten filmik a otrzymasz odpowiedź. Kuchnia Polska słynie z takich potraw z ziemniaków i mąki. Upieczesz je lub usmażysz na patelni z masłem. Nie wyrzucaj nadmiaru ugotowanych ziemniaków, dzięki nim i przy odrobinie mąki oraz masła zrobisz sobie te pyszne podpłomyki. Myślę że tak też można je tak nazwać.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Skład:
    1 kg gotowanych ziemniaków, około pół kilograma mąki,25 g drożdży piekarskich,1 jajko, sól, czosnek, masło klarowane (może być zwykłe).
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki moskale - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek wraz z masłem i szczyptą soli ucieramy w jedną masę. Zalewamy drożdże w ciepłej przegotowanej wodzie. Następnie ugniatamy ugotowane wcześniej ziemniaki w prasce. Po zgnieceniu całość ziemniaków przekładany na stolnicę. Formujemy z nich jednolitą bryłę. Następnie obok usypujemy taką samą objętościowo pryzmę z mąki. Troszkę oba składniki ręcznie mieszamy, po czym dodajemy jedno jajko, rozpuszczone drożdże, ugniecione wcześniej masło z czosnkiem, odrobinę kefiru i sól. W następnej kolejności całość ugniatamy w jednolite ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do ciepłego miejsca na ok. pół godziny lub dłużej. Gdy ciasto, lepimy z nich mniejsze placuszki.
    Pieczemy lub grillujemy do uzyskania pięknej żółtej barwy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Grillowanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować