Moskale

4.47 (183 ocen)

  • 30 min

U mnie dziś Moskale.... Zatęskniłam za Zakopanem i choć trochę chciałam sobie przybliżyć wspomnienia...A Wy je lubicie ??? A może jest coś co Wam bardzo smakuje z tamtego regionu Polski??? Piszcie w komentarzach wasze propozycje...

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    1/2 kg mąki
    1/2 szklanki maślanki
    1 jajko
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.47 (183 ocen)

Zobacz również:

Placki Przystawki

Moskale - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w nieosolonej wodzie, jak przestygną przecisnąć je przez praskę . Następnie dodać jajko, mąkę, maślankę oraz przyprawy ... Wszystko razem wymieszać. Dłonie oprószyć mąką i formować owalne placki mniej więcej na 1 cm grubości i wielkości naszej dłoni. Placki smażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu tak aby były lekko przypieczone....

  • 2. Masło Czosnkowe

    Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła dodać rozgnieciony ząbek czosnku i szczyptę soli .

    Tak przygotowanym masłem polać placki...
    Smacznego !!!

Porady

Zamiast maślanki może być kefir.... można tez jej nie dodawać

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować