Ptasie mleczko w kruszonce z malinami

4.5 (146 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Jest to ciekawa propozycja połączenia ptasiego mleczka, kruszonki i owoców sezonowych, tym przypadku są to maliny. Składniki połączone w piekarniku tworzą ciekawą kompozycję smaku, która zaskakuje pozytywnie podniebienie. Placek malinowy, bo tak go można nazwać dowiesz się jak zrobić po obejrzeniu prezentowanego filmu kulinarnego. Przepis jest sprawdzony wielokrotnie.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Skład:
    Składniki na kruszonkę:

    3 szklanki mąki tortowej 350 g
    200 g masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Żółtka z 6 jajek
    3 łyżki cukru

    Składniki na ptasie mleczko:
    5 łyżek soku z cytryny (sok z jednej cytryny)
    pół szklanki cukru (120 g)
    pół buteleczki aromatu śmietankowego (4,5 ml)
    3 łyżki oliwy z oliwek lub innej
    2 budynie śmietankowe
    Białko z 6 jajek.
    500 g świeżych lub mrożonych malin, lub innych owoców sezonowych.
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ptasie mleczko Placek

Ptasie mleczko w kruszonce z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania:
    Od sześciu jaj oddzielamy białka od żółtek.
  • 2. Następnie przesiewamy mąkę, do której dodajemy dwie łyżeczki proszku do pieczenia, cukier i masło. Które szatkujemy w mące nożem na drobne kawałeczki. Po czym do siekanki dodajemy żółtka. Całość ugniatamy w jednolite ciasto. Z wyrobionego ciasta formujemy walec i dzielimy go w proporcji 40% do 60% na dwie części. Oba kawałki wrzucamy do zamrażalki naokoło jednej godzinę..
  • 3. Do wyściełanej papierem do pieczenia formy zdzieramy na wiór zamrożony wcześniej większy kawałek przygotowanego ciasta. Tworząc z nich pierwszą warstwę. Tę warstwę wrzucamy do nagrzanego piekarnika, który nagrzewany wcześniej do temperatury 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu ciasto studzimy.
  • 4. Z wcześniej oddzielonych białek ubijamy sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Następnie do sztywnej piany dodajemy w kolejności: Cukier, dwa budynie, aromat, sok z cytryny oraz olej. Całość jeszcze chwilkę miksujemy.
  • 5. Przygotowaną masę układamy na upieczoną kruszonkę. Tworząc drugą warstwę. Na to układamy zamrożone maliny, które stworzą trzecią warstwę. Z zamrażalki wyciągamy mniejszą część ciasta (kruszonki) po czy ścierając ją na wiór za pomocą tarki, tworzymy czwartą warstwę.
  • 6. Tak przygotowane ciasto wrzucamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do temperatury 180 stopni Celsjusza na czas około 35-40 min

Porady

Koniecznie obejrzyj prezentowany filmik kulinarny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować