Ptasie mleczko w kruszonce z malinami

  • wyświetlono: 997 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Jest to ciekawa propozycja połączenia ptasiego mleczka, kruszonki i owoców sezonowych, tym przypadku są to maliny. Składniki połączone w piekarniku tworzą ciekawą kompozycję smaku, która zaskakuje pozytywnie podniebienie. Placek malinowy, bo tak go można nazwać dowiesz się jak zrobić po obejrzeniu prezentowanego filmu kulinarnego. Przepis jest sprawdzony wielokrotnie.

DSC01159
  • 25 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

Skład:
Składniki na kruszonkę:

3 szklanki mąki tortowej 350 g
200 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka z 6 jajek
3 łyżki cukru

Składniki na ptasie mleczko:
5 łyżek soku z cytryny (sok z jednej cytryny)
pół szklanki cukru (120 g)
pół buteleczki aromatu śmietankowego (4,5 ml)
3 łyżki oliwy z oliwek lub innej
2 budynie śmietankowe
Białko z 6 jajek.
500 g świeżych lub mrożonych malin, lub innych owoców sezonowych.

Sposób przygotowania przepisu:

Ptasie mleczko w kruszonce z malinami

  • 1. Sposób przygotowania:
    Od sześciu jaj oddzielamy białka od żółtek.
  • 2. Następnie przesiewamy mąkę, do której dodajemy dwie łyżeczki proszku do pieczenia, cukier i masło. Które szatkujemy w mące nożem na drobne kawałeczki. Po czym do siekanki dodajemy żółtka. Całość ugniatamy w jednolite ciasto. Z wyrobionego ciasta formujemy walec i dzielimy go w proporcji 40% do 60% na dwie części. Oba kawałki wrzucamy do zamrażalki naokoło jednej godzinę..
  • 3. Do wyściełanej papierem do pieczenia formy zdzieramy na wiór zamrożony wcześniej większy kawałek przygotowanego ciasta. Tworząc z nich pierwszą warstwę. Tę warstwę wrzucamy do nagrzanego piekarnika, który nagrzewany wcześniej do temperatury 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu ciasto studzimy.
  • 4. Z wcześniej oddzielonych białek ubijamy sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Następnie do sztywnej piany dodajemy w kolejności: Cukier, dwa budynie, aromat, sok z cytryny oraz olej. Całość jeszcze chwilkę miksujemy.
  • 5. Przygotowaną masę układamy na upieczoną kruszonkę. Tworząc drugą warstwę. Na to układamy zamrożone maliny, które stworzą trzecią warstwę. Z zamrażalki wyciągamy mniejszą część ciasta (kruszonki) po czy ścierając ją na wiór za pomocą tarki, tworzymy czwartą warstwę.
  • 6. Tak przygotowane ciasto wrzucamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do temperatury 180 stopni Celsjusza na czas około 35-40 min

Porady

Koniecznie obejrzyj prezentowany filmik kulinarny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

placekkruszonkaptasie mleczkoowocowymalinowysprawdzony przepisprzepis na ciastojak zrobić ciastojak zrobić placek

Komentarze

Podobne przepisy

Ptasie mleczko z marchewkową galaretką

Dodane przez: martula85

Ptasie mleczko z marchewkową galaretką

Delikatne i lekkie ciasto, idealne...

ptasie mleczko

Dodane przez: Bożena Z.

Ptasie mleczko dwukolorowe truskawkowo-cytrynowe...

lekkie smaczne słodkie i orzezwiające.......

ptasie mleczko

Dodane przez: aaagnieszka888

Ptasie mleczko

bardzo dobre ciasto polecam

Ptasie mleczko z czekoladą i dżemem malinowym

Dodane przez: Ciasta Moniki

Ptasie mleczko z czekoladą i dżemem malinowym

Ptasie mleczko z czekoladą i dżemem...

Ptasie mleczko na delicjach

Dodane przez: AnetaJ

Ptasie mleczko na delicjach

Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie...

Torcik z winogronami a'la ptasie mleczko

Dodane przez: Anna Bochenek

Torcik z winogronami a'la ptasie mleczko

Pyszny puszysty torcik w smaku...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE