Jajko zapiekane w boczku z pieczarkami i serem

0 (0 ocen)

Jajko i boczek to dość popularna śniadaniowa czy kolacyjna para. Dziś podane w nieco innej wersji: w postaci chrupiącym koszyczków z boczku z dodatkiem pieczywa, pieczarek, żółtego sera. To fajny pomysł również na kolację we dwoje czy wielkanocne śniadanie. Każda okazja będzie dobra.

Składniki:

  • Składniki:
    6 plastrów boczku,
    6 jajek,
    6 kawałków pieczywa,
    4-5 pieczarek,
    mała cebula,
    6 łyżeczek startego żółtego sera,
    sól, pieprz, oliwa z oliwek do wysmarowania foremek,
    szczypiorek do posypania.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Jajko zapiekane w boczku z pieczarkami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Pieczarki i cebulę podsmażamy na patelni (ok 10 min).
    Foremki lub blachę na babeczki smarujemy oliwą z oliwek i wykładamy plastrami boczku boki formy.
    Z kromek chleba lub bułki wycinamy kółka i umieszczamy na spodzie formy. Na pieczywo wykładamy pieczarki i stary ser. Na sam wierzch wbijamy jajko, doprawiamy do smaku i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 15 min (do ścięcia jaja w zależności od naszych upodobań czy maja być mniej czy bardziej ścięte). Podajemy posypane szczypiorkiem. Smacznego!

Porady

Rada: Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować