Jajka faszerowane marchewką i porem

0 (0 ocen)

Warzywna wersja faszerowanych jaj - zdrowa propozycja na wielkanocne śniadanie.

Składniki:

  • 9 jajek ugotowanych na twardo

    Dodatki do farszu:
    150 g obranej marchewki
    120 g pora
    1 łyżka masła
    1 łyżka oleju
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki musztardy stołowej
    1 łyżeczka tymianku suszonego
    1 łyżeczka estragonu suszonego
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jajka faszerowane marchewką i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajka faszerowane marchewką i porem 1. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora drobno posiekać. Masło rozpuścić, dodać olej - na tłuszczu dusić przygotowane warzywa do miękkości (około 15 min), często mieszając. Wystudzić.
    Jajka obrać ze skorupek, przekroić na połówki i wyciągnąć żółtka. Do żółtek dodać musztardę - dokładnie utrzeć. Następnie dodać podduszone warzywa oraz pozostałe dodatki do farszu - całość wymieszać. Połówki jajek (białka) nafaszerować przygotowanym nadzieniem.
    Podawać na zimno.

Porady

W wersji light majonez można zastąpić gęstą śmietaną lub jogurtem, ewentualnie kremowym twarożkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować