Piegowate jajka faszerowane z papryką, pokrzywą, czosnkiem, suszonymi pomidorami i serem wędzonym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Jajka z farszem z duszonej papryki, pokrzywy, czosnku oraz suszonych pomidorów, z dodatkiem wędzonego żółtego sera, prażonego maku, świeżych ziół i aromatycznych przypraw. Takie jajka to świetna propozycja na wielkanocny stół, choć warto je zaserwować nie tylko od święta.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 jajek ugotowanych na twardo

    Farsz:
    1 duża czerwona papryka (270 g)
    30 g pokrzywy
    3 ząbki czosnku
    1 kopiasta łyżka posiekanej melisy
    1 kopiasta łyżka posiekanej bazylii
    30 g suszonych pomidorów (produkt suszony – nie z zalewy)
    4 kopiaste łyżki startego na grubych oczkach tarki jarzynowej żółtego sera wędzonego
    1 łyżka suchego maku niebieskiego
    2 łyżki masła
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka jasnego sosu sojowego
    1 łyżeczka całych ziaren białej gorczycy
    ½ łyżeczki mielonych owoców kolendry
    po 1/3 łyżeczki mielonych przypraw – chilli w płatkach, imbiru, gałki muszkatołowej
    sól do smaku
    pieprz kolorowy mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Piegowate jajka faszerowane z papryką, pokrzywą, czosnkiem, suszonymi pomidorami i serem wędzonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piegowate jajka faszerowane z papryką, pokrzywą, czosnkiem, suszonymi pomidorami i serem wędzonym 1. W suchym rondelku uprażyć ziarna gorczycy i utrzeć je w moździerzu. W osobnym naczyniu uprażyć mak (kilka min).
    W garnku rozpuścić masło, dodać pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę paprykę, posiekaną pokrzywę, obrany i posiekany czosnek oraz drobno pokrojone pomidory, wsypać gorczycę, owoce kolendry, chilli, imbir i gałkę muszkatołową, wlać sos sojowy. Składniki dusić 10 min, co jakiś czas mieszając, po czym wystudzić.
    Jajka obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na połówki i wyjąć żółtka. Żółtka rozetrzeć widelcem i wymieszać z duszonymi składnikami. Dołożyć posiekaną zieleninę, żółty ser i mak, wlać sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz kolorowym pieprzem. Przygotowanym nadzieniem nafaszerować połówki białek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować