Jagodzianki z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, do momentu, aż zrobią się płynne.
Dodać letnie mleko, posypać łyżką mąki i zostawić w ciepłym miejscu, aż drożdże zaczną rosnąć.
Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, szczyptę soli, jajko, roztopione masło oraz wyrośnięty rozczyn. Zarobić ciasto. Zostawić do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Z podanych składników zagnieść kruszonkę. Schłodzić.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicy.
Delikatnie rozwałkować.
Umyte i osuszone jagody wymieszac z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Wycinać szklanką krążki, na każdy nakładać po łyżce jagód, zlepić, następnie formować kulki, zbierając boki pod spód.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach.
Pozostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką.
Piec ok 25 minut w 180 stopniach.
Wystudzić na kratce.
Komentarze