Jagodzianki z kruszonką

2 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Pyszne, puszyste bułeczki drożdżowe z jagodami i słodką kruszonką.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • CIASTO:

    20 g drożdży
    70 g cukru
    600 g mąki
    1 i 1/2 szklanki letniego mleka
    1 jajo
    100 g roztopionego masła
    szczypta soli

    KRUSZONKA:

    50 g roztopionego masła
    1/2 szklanki mąki
    1/4 szklanki cukru

    PONADTO:

    500 g jagód
    2 łyżki cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 roztrzepane jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Bułeczki drożdżowe

Jagodzianki z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, do momentu, aż zrobią się płynne.
    Dodać letnie mleko, posypać łyżką mąki i zostawić w ciepłym miejscu, aż drożdże zaczną rosnąć.
    Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, szczyptę soli, jajko, roztopione masło oraz wyrośnięty rozczyn. Zarobić ciasto. Zostawić do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.

    Z podanych składników zagnieść kruszonkę. Schłodzić.

    Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicy.
    Delikatnie rozwałkować.

    Umyte i osuszone jagody wymieszac z cukrem i mąką ziemniaczaną.

    Wycinać szklanką krążki, na każdy nakładać po łyżce jagód, zlepić, następnie formować kulki, zbierając boki pod spód.

    Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach.
    Pozostawić do wyrośnięcia.

    Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką.
    Piec ok 25 minut w 180 stopniach.
    Wystudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka Borówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować