Jagodzianki drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Wyśmienite, niezastąpione na leniwe weekendowe śniadanie, pyszne jagodzianki. Przepis sprawdzony, więc zapraszam po szczegóły.

  • 2 godz.

Składniki:


  • Składniki na ok. 20 bułeczek:

    1,2 kg mąki pszennej
    5 jaj + 1 jajo do posmarowania
    1 szklanka cukru
    400 ml ciepłego mleka
    10 dag świeżych drożdży
    szczypta soli
    100 ml oleju
    40 dag jagód + 4 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Jagodzianki Desery

Jagodzianki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Jagody zasypać 4 łyżkami cukru i odstawić, nie rozgniatać, dodajemy je w całości.
    2. Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać łyżeczkę cukru, pół szklanki ciepłego mleka, 2 łyżki mąki i zrobić rozczyn, odstawić na ok. 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
    3. Mąkę przesiać do dużej miski, w mleku rozpuścić cukier. Połączyć ze sobą mąkę, mleko, olej, jaja, sól i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto, jeśli zbyt się klei, podsypać mąką. Wyrobione ciasto zostawić w ciepłym miejscu przykryte ściereczką, aby podwoiło swoją objętość, na ok. 30-40 minut.
    4. Przygotować blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Z wyrośniętego ciasta odcinać po kawałku, spłaszczać, nakładać po 2-3 łyżeczki jagód, zlepiać i formować bułeczki. Układać w dużych odstępach na przygotowanych blaszkach. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 - 30 minut.
    5. Piekarnik rozgrzać do 175 C, jagodzianki przed włożeniem do piekarnika obficie posmarować rozmąconym jajkiem. Piec 30-35 minut. Po upieczeniu można obsypać cukrem puder.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Bułka Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować