Jagodzianki

0 (0 ocen)

Sezon jagodowy w pełni więc grzechem byłoby go nie wykorzystać i nie upiec pysznych jagodzianek. Wyszły przepyszne, delikatne, rozpływające się w ustach. Najlepsze jakie do tej pory jadłam.Nawet na drugi dzień są mięciutkie i puszyste.

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    500 g mąki pszennej
    7 g drożdży instant
    szczypta soli
    1/2 szkl cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 szkl mleka
    80 g masła
    jajko

    Nadzienie:
    16 łyżek jagód
    2 łyżki cukru
    łyżka mąki ziemniaczanej

    Lukier:
    1,5 szkl cukru pudru
    łyżka soku z cytryny
    kilka łyżek gorącej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Ciasto drożdżowe Desery

Jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: wszystkie składniki wymieszać.

    Ciasto: Do dużej miski przesiać mąkę i dodać pozostałe suche składniki, wymieszać. Masło rozpuścić, dodać mleko i podgrzać aby było lekko ciepłe, dodać do mąki. Na koniec wbić jajko i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagnieść i podzielić na 16 części. Z każdego kawałka formować placuszek, nałożyć łyżkę farszu i zlepiać jak pierogi. Następnie w dłoniach lub na blacie utoczyć delikatnie owalny placuszek i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do spodu. Przykryć ściereczka i odczekać ok. 20 minut. Jagodzianki piec ok 15-20 minut w 180 stopniach do lekkiego zarumienienia. Ostudzić.

    Lukier: Do miski przesiać cukier puder, dodać sok z cytryny i tyle łyżek wody aby aby powstał gesty lukier. Pokryć jagodzianki. Można posypać płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować