Jagodzianki

  • wyświetlono: 424 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Sezon jagodowy w pełni więc grzechem byłoby go nie wykorzystać i nie upiec pysznych jagodzianek. Wyszły przepyszne, delikatne, rozpływające się w ustach. Najlepsze jakie do tej pory jadłam.Nawet na drugi dzień są mięciutkie i puszyste.

IMG_3480

Składniki

Ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej
7 g drożdży instant
szczypta soli
1/2 szkl cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 szkl mleka
80 g masła
jajko

Nadzienie:
16 łyżek jagód
2 łyżki cukru
łyżka mąki ziemniaczanej

Lukier:
1,5 szkl cukru pudru
łyżka soku z cytryny
kilka łyżek gorącej wody

Sposób przygotowania przepisu:

Jagodzianki

  • 1. Farsz: wszystkie składniki wymieszać.

    Ciasto: Do dużej miski przesiać mąkę i dodać pozostałe suche składniki, wymieszać. Masło rozpuścić, dodać mleko i podgrzać aby było lekko ciepłe, dodać do mąki. Na koniec wbić jajko i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagnieść i podzielić na 16 części. Z każdego kawałka formować placuszek, nałożyć łyżkę farszu i zlepiać jak pierogi. Następnie w dłoniach lub na blacie utoczyć delikatnie owalny placuszek i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do spodu. Przykryć ściereczka i odczekać ok. 20 minut. Jagodzianki piec ok 15-20 minut w 180 stopniach do lekkiego zarumienienia. Ostudzić.

    Lukier: Do miski przesiać cukier puder, dodać sok z cytryny i tyle łyżek wody aby aby powstał gesty lukier. Pokryć jagodzianki. Można posypać płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakilatoDeserciasto drożdżoweśniadanieJagodylukierpodwieczorekdo kawyborówki

Komentarze

Podobne przepisy

Jagodzianki

Dodane przez: luna19

Jagodzianki

Wykopałam Jagody w zamrażarce i...

image-1rt5kpp

Dodane przez: joanna1974

Jagodzianki

Jagodzianki to tylko popijać zimnym...

jagodzianki

Dodane przez: omega234

Jagodzianki

Słodka i szybka przekąska za słodko....

Jagodzianki

Dodane przez: monika_s9

Jagodzianki

Najpopularniejsze są jagodzianki,...

jagodzianki

Dodane przez: lucyna19

Jagodzianki

Jagodki zamnknięte w drozdzowym...

Jagodzianki

Dodane przez: gotowanietoproste

Jagodzianki

Czy ktoś się oprze taki pysznym,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE