• 3 godz.

Przepis pochodzi ze starego zeszytu mamy

  • 3 godz.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    1,5 łyżeczki suchych drożdży (7 g) lub 14 g świeżych drożdży
    szczypta soli
    1 szklanka mleka (250 ml)
    1 jajko
    1/4 szklanki oleju słonecznikowego
    pół szklanki cukru
    8 g cukru waniliowego


    Jagodowe nadzienie:

    ok. 300 g jagód
    3 łyżki cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Składniki na lukier:1 szklanka cukru pudru
    kilka łyżek gorącej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn). Wlać mleko, wbić jajko, wymieszać dokładnie. Dodać olej i resztę składników. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. Zostawić je na godzinę do wyrośnięcia, podwojenia objętości (u mnie ciasto rosło 1,5 godziny). Następnie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 16 części (ok. 60g każda). Uformować jak bułeczki, w kule, i znów pozostawić na 15 minut do napuszenia. Z każdej kuli zrobić placek (można rozwałkować, ja to robię dłonią) i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie lecz zdecydowanie rolować nadając im kształt owalnych bułeczek. Gotowe umieścić na wysypanej mąką blaszce i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut.
    Wyrośnięte jagodzianki piec w temperaturze 200ºC przez około 15 minut. Wystudzić na kratce. Polukrować.

Porady

Najlepiej, by lukier był w miarę rzadki; nakładać pędzelkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować