Ciasto Profiterolka po Polsku

4.5 (183 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Ciasto wymyśliłam z posiadanych składników:)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Duża paczka ptysi-pałeczek -ok.400g,750 ml mleka
    9 łyżek cukru
    1,5 opakowania budyniu
    4,5 łyżki mąki tortowej
    300 g masła
    aromat waniliowy,2 tabliczki czekolady deserowej,2łyżeczki żelatyny,2 łyżki tłuszczu roślinnego np.Planty,50ml spirytusu lub innego alkoholu,kokos do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ptysie

Ciasto profiterolka po polsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krem:0,5 l. mleka zagotować. W pozostałym 250ml. roztrzepać budyń, mąkę, cukier i dodać do gotującego się mleka.Ugotowac budyń i odstawić do całkowitego wystudzenia. Do budyniu dodawać stopniowo miękkie masło miksując na wysokich obrotach.Na koniec wlać aromat waniliowy. Wysypać ptysie na blaszkę(wym ok.25x35 ,wymieszać z kremem i wyrównać .Schłodzić chwilę .Polewa: rozpuścić czekolady z Plantą na wolnym ogniu ,dodać alkohol i napęczniałą żelatynę (wcześniej namoczyć ją w 50ml zimnej wody)Delikatnie podgrzewając(nie gotować!) wymieszać ,a następnie wylać na ciasto i posypać kokosem. Ponownie schłodzić.

Porady

Alkohol nie jest konieczny,jeśli ktoś nie chce dodawać.Masę budyniową można również przygotować z opakowania kremu do karpatki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować