Jagodzianki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne jagody zamknięte w smakowitych bułeczkach drożdżowych..

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    60 dag mąki pszennej
    2 jajka
    40 g drożdży świeżych
    1/2 szklanki mleka
    1/3 szklanki wody
    4 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    200 g chudego twarożku
    4 łyżki oleju
    duża szczypta soli
    Nadzienie:
    45 dag świeżych jagód
    100 g chudego twarożku
    2 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    Lukier:
    2 łyżki soku z jagód
    1 łyżka mleka
    5-6 łyżek cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Robimy ciasto drożdżowe 1. Ciasto: Mleko podgrzewamy aby było ciepłe dodajemy łyżkę cukru wkruszamy drożdże oprószamy po wierzchu niewielką iloscią mąki zostawiamy na parę minut do podrośnięcia zaczynu. W dużej misce ucieramy jajka z cukrami i twarożkiem i olejem na gładką masę ,wsypujemy mąkę oraz szczyptę soli dodajemy wyrośnięty zaczyn oraz ciepłą wodę i reką wyrabiamy gładkie ciasto.
    Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 30 minut lub dłużej.
  • nadzienie 2. Nadzienie: Umyte przebrane jagody wkładamy do rondelka wsypujemy cukry i na wolnym ogniu dusimy aż puszczą sok z tego soku odlać około 2 łyżek na lukier. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić 2 łyzakmi zimnej wody wlać roztwór do gotujących się jagódek i ugotować coś jak gęsty kisiel.
    Odstawić do ostygnięcia. Zimne jagody rozmieszać z twarozkiem na masę .
  • nadziewanie bułek 3. Przełożenie: Gdy ciasto już będzie wyrośnięte wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę podzielić nożem na równe kawałki-mnie z tej porcji wyszło 20 bułeczek i rozpłaszczyć lekko na formę okrągu i nakładać małą łyżeczką nadzienie zlepiać bułki formować w kule albo podłużne jak kto woli. Zostawić bułeczki jeszcze do podrośnięcia na około 10 minut po czym ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze i wkładać do nagrzanego do 170* piekarnika z włączonym termoobiegiem,piec około 20 minut.

    Wyjąć upieczone bułki i wystudzić na kratce kuchennej.
  • 4. Lukier: Część cukru pudru utrzeć z sokiem jagodowym aby powstał ciemny lukier a mleko utrzeć z drugą częścią cukru pudru gdy masa będzie zbyt rzadka dosypać pudru aby była gładka i kleista.
    Polukrować zimne jagodzianki najpierw lukrem białym i zrobić paseczki z lukru ciemnego. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować