1.Przesianą mąkę wsypać do naczynia. Do 1/2 szklanki letniego mleka dodać 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże i 3-4 łyżki mąki. Wymieszać na jednolitą masę. Tak przygotowany rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałą ilością cukru. Ja zamiast cukru użyłam cukru palmowego który nadał niepowtarzalny smak.A tę nowość możecie kupić w kuchnia świata Margarynę Maestra stopić na patelni. Do tej pory używałam różnych firm ale ta jest rewelacyjna tym bardziej iż przeznaczona do ciast drożdżowych Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, żółtka, sól, letnie mleko. Wyrabiać ciasto. Gdy będzie odstawać od ręki wlewać porcjami przestudzony tłuszcz, nie przerywając wyrabiania. Wyrabianie należy zakończyć, gdy ciasto jest gładkie, lśniące, odstaje od ręki i od dna naczynia oraz zawiera wiele pęcherzyków powietrza.
2.Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto jest dobrze wyrośnięte, jeżeli powiększy swoją objętość dwukrotnie.
3.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek grubości 2 cm. Wykrawać szklanką krążki i układać w odstępach na wysmarowanej tłuszczem blasze. Zostawić do wyrośnięcia.
Jagody umyć osuszyć przełożyć do miski dodać cukier i bułkę tarką wymieszać.
4.Z mąki, cukru pudru i masła zrobić kruszonkę.
W środku wyrośniętej bułeczki zrobić pałką wgłębienia, nałożyć nadzienie jagody robić bułeczki i posmarować roztrzepanym jajem posypać kruszonką i cukrem perlistym
Komentarze