Jagodzianki

0 (0 ocen)

Na targu pojawiły się pierwsze w tym roku jagody nie mogłam przejść obok nich obojętnie

Składniki:


  • 1 kg mąki
    10 dag drożdży
    1/2 kostki margaryny maestra
    3 łyżki cukru pudru
    1/2 szklanki cukru kryształu lub zamiennie cukier palmowy
    2 szklanki mleka
    5-6 żółtek
    1/2 łyżeczki soli
    1 litr jagod
    3 łyżki bułki tartej
    3 łyżki cukru
    cukier perlisty
    3 łyżki masła
    3 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyrabianie ciasta 1. Przesianą mąkę wsypać do naczynia. Do 1/2 szklanki letniego mleka dodać 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże i 3-4 łyżki mąki. Wymieszać na jednolitą masę. Tak przygotowany rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałą ilością cukru. Ja zamiast cukru użyłam cukru palmowego który nadał niepowtarzalny smak.A tę nowość możecie kupić w kuchnia świata Margarynę Maestra stopić na patelni. Do tej pory używałam różnych firm ale ta jest rewelacyjna tym bardziej iż przeznaczona do ciast drożdżowych Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, żółtka, sól, letnie mleko. Wyrabiać ciasto. Gdy będzie odstawać od ręki wlewać porcjami przestudzony tłuszcz, nie przerywając wyrabiania. Wyrabianie należy zakończyć, gdy ciasto jest gładkie, lśniące, odstaje od ręki i od dna naczynia oraz zawiera wiele pęcherzyków powietrza.

  • 2. Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto jest dobrze wyrośnięte, jeżeli powiększy swoją objętość dwukrotnie.
  • wycinamy bułeczki 3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek grubości 2 cm. Wykrawać szklanką krążki i układać w odstępach na wysmarowanej tłuszczem blasze. Zostawić do wyrośnięcia.
    Jagody umyć osuszyć przełożyć do miski dodać cukier i bułkę tarką wymieszać.

  • Bułeczki rosną 4. Z mąki, cukru pudru i masła zrobić kruszonkę.

    W środku wyrośniętej bułeczki zrobić pałką wgłębienia, nałożyć nadzienie jagody robić bułeczki i posmarować roztrzepanym jajem posypać kruszonką i cukrem perlistym
  • bułeczki przygotwane do pieczenia 5. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku.
  • upieczone bułeczki 6. po upieczeniu można posypać cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować