Jaglany snikers

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przedstawiam pomysł na wykorzystanie ukochanych przeze mnie płatków jaglanych. Ich połączenie z masłem orzechowym oraz polewą daktylową dało pomysł na fit - snikersa. Według mnie i moich najbliższych wyszło pysznie:)
Więcej zdjęć na moim blogu: http://health-fit-life.blogspot.com/2017/04/przepis-15-jaglany-snikers.html

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Spód
    - 120 gram namoczonych dzień wcześniej suszonych daktyli
    - 90 gram płatków owsianych
    - 1 łyżka karobu ( można zastąpić kakao)
    - 1 łyżeczka oleju kokosowego
    - 50 gram orzeszków ziemnych pokrojonych drobno

    Masa
    - 200 gram płatków jaglanych
    - 2,5 szklanki wody
    - 0,5 szklanki mleka roślinnego
    - 3 łyżki masła orzechowego
    - 50 gram cukru kokosowego lub słodzika

    Polewa
    - 80 gram namoczonych dzień wcześniej suszonych daktyli
    - 40 gram gorzkiej czekolady
    - łyżeczka oleju kokosowego

    Dodatek
    - orzeszki ziemne drobno pokrojone na wierzch ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Jaglany snikers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie
    Spód
    Do miski wrzucamy odsączone daktyle, płatki owsiane, karob, olej kokosowy oraz orzeszki ziemne. Wszystko staramy się zblendować na dość gładką masę - jednak nie zbyt mocno, aby dało się wyczuć chrupiące orzeszki ziemne. Całość wykładamy na dnie wcześniej przygotowanej foremki ( u mnie jest to tortownica). Wkładamy do lodówki.

    Masa
    Do garnka wlewamy wodę oraz mleko. Dorzucamy płatki jaglane. Gotujemy, aż płatki nie staną się bardzo gęste. W międzyczasie dodajemy cukier. Pod koniec dorzucamy jeszcze masło orzechowe. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy masa ostygnie blendujemy ją. Następnie wykładamy na spód.
    Polewa
    W garnuszku rozpuszczamy olej kokosowy oraz czekoladę. Kiedy składniki się roztopią zdejmujemy z ognia. Dodajemy odsączone daktyle i całość dokładnie blendujemy. Jeśli masa będzie zbyt gęsta można dolać odrobinę mleka. Tak przygotowaną polewą dekorujemy ciasto. Następnie posypujemy orzeszkami ziemnymi. Odstawiamy na 4-5 godzin do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować