1.Mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i przesianą przez sito posiekać z masłem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy części.
Trzy identyczne prostokątne formy (20x30cm), wyłożone papierem do pieczenia, wylepić cienko ciastem. Na jedną część ciasta wylać gorącą polewę orzechową i upiec razem z pozostałymi. Piec ok. 10-12 min w tem.160.
Ugotować budyń śmietankowy według przepisu podanego na opakowaniu, zużywając o jedną trzecią mleka mniej niż podano w przepisie. Ostudzić.
Na jeden upieczony i ostudzony placek nałożyć budyń, przykryć drugim plackiem posmarowanym masą kajmakową, a następnie nakryć plackiem z polewą orzechową.
Porady
Zamiast budyniu często używam gotowego kremu karpatka zmiksowanego z kostką masła a zamiast masy kajmakowej inną masę np. krówkową.
Komentarze