Snikers

4.5 (159 ocen)

Przepis dostałam od cioci i trochę go zmodyfikowałam.

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szklanki mąki, ¾ szklanki cukru, 2 jajka, 2 żółtka, 20 dag masła, 3 łyżki mleka, 3 łyżki miodu, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 opakowanie cukru waniliowego.
    Polewa orzechowa:
    0,5 kostki masła, 3 łyżki cukru, 2 łyżki miodu, 20 dag posiekanych orzechów włoskich.
    Krem I:
    1 opakowanie budyniu śmietankowego
    Krem II:
    Masa kajmakowa
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Snikers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i przesianą przez sito posiekać z masłem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy części.
    Trzy identyczne prostokątne formy (20x30cm), wyłożone papierem do pieczenia, wylepić cienko ciastem. Na jedną część ciasta wylać gorącą polewę orzechową i upiec razem z pozostałymi. Piec ok. 10-12 min w tem.160.
    Ugotować budyń śmietankowy według przepisu podanego na opakowaniu, zużywając o jedną trzecią mleka mniej niż podano w przepisie. Ostudzić.
    Na jeden upieczony i ostudzony placek nałożyć budyń, przykryć drugim plackiem posmarowanym masą kajmakową, a następnie nakryć plackiem z polewą orzechową.

Porady

Zamiast budyniu często używam gotowego kremu karpatka zmiksowanego z kostką masła a zamiast masy kajmakowej inną masę np. krówkową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować