Jaglano - czekoladowy tort naleśnikowy

5 (151 ocen)

Tort naleśnikowy to danie, któremu nie oprze się chyba żadne dziecko:). Im więcej warstw tym fajniej i okazalej wygląda. O tym jaki przyjmie smak decydujemy my sami. Dziś polecam pyszny, czekoladowo - serowy:).

Składniki:

  • Ciasto:
    • 1 i 1/3 szklanki kaszy jaglanej,
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
    • 2 łyżki mąki pszennej,
    • 2 łyżki kakao,
    • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • Około 3 szklanki mleka,
    • 2 łyżki oleju rzepakowego,
    • 3 duże jajka,
    • 1 łyżka cukru,

    • ¼ łyżeczki soli do ugotowania kaszy,
    • 2 i 3/4 szklanki wody do ugotowania kaszy,
    • 1 łyżka oleju rzepakowego do ugotowania kaszy,
    Dodatkowo:
    • Olej rzepakowy do smażenia
    Serowo- czekoladowy nadzienie:
    • 1 kg sera z wiaderka,
    • 2 świeże, wiejskie żółtka,
    • 2 łyżki cukru waniliowego,
    • 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady,
    • Cukier puder do smaku
    Wykończenie:
    • 1,5 mlecznej czekolady,
    • 4 łyżki śmietanki
    • 0,5 białej czekolady
Wystaw ocenę:

5 (151 ocen)

Jaglano - czekoladowy tort naleśnikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • studzenie kaszy 1. CIASTO: Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzątkiem i odsączamy.
    Wodę podgrzewamy. Do gotującej wsypujemy kaszę, dodajemy sól i łyżkę oleju. Kaszę gotujemy na wolnym ogniu do momentu jak wchłonie wodę. Gotową zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
  • miksowanie 2. Przestygniętą kaszę przekładamy do miski i zalewamy ją zimnym mlekiem. Całość miksujemy, by rozdrobnić ziarenka kaszy.
  • dodanie pozostałych składników ciasta 3. Następnie dodajemy do niej cukier, olej, mąki, proszek do pieczenia oraz kakao. Miksujemy przygotowane składniki do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta naleśnikowego (Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy jeszcze mleko, jeśli rzadkie dodajemy mąkę. Wszystko zależy od wielkości użytych jajek oraz wielkości dodanych łyżek mąki).
  • smażenie 4. Gotowe ciasto wylewamy partiami na rozgrzany olej. Naleśniki smażymy z dwóch stron.
    Usmażone przed przełożeniem studzimy, by nadzienie pod wpływem ciepła nie wypływało.
  • dodanie czekolady do sera 5. NADZIENIE: Ser przekładamy do miski. Dodajemy do niego cukier waniliowy i żółtka. Całość miksujemy dodając cukier puder do smaku. Do tak przygotowanego sera wsypujemy startą na grubych oczkach gorzką czekoladę. Ponownie miksujemy go.
  • przekładanie 6. Gotowym serem przekładamy przygotowane jaglane naleśniki.
  • dekorowanie 7. WYKOŃCZENIE: Mleczną czekoladę łamiemy na mniejsze części i rozpuszczamy z dodatkiem śmietanki. Rozpuszczoną polewamy tort naleśnikowy i pozostawiamy do lekkiego zastygnięcia wierzchu.
    Między czasie białą czekoladę rozpuszczamy, wylewamy na płaską deseczkę i wkładamy do lodówki. Po zastygnięciu z czekolady wykonujemy rurki, ścinając ją ostrym nożem. Rurkami dekorujemy tort i podajemy:).

Porady

Naleśniki można upiec ze swojego sprawdzonego przepisu, ale gorąco polecam jaglane. Są bardzo smaczne i delikatne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kasza jaglana Olej Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować