Jabłoniowe wzgórze

0 (0 ocen)

Polecam ciasto, jeśli komuś znudziły się zwykłe szarlotki. Ciasta kruche z jabłkami są bowiem pyszne pod każdą postacią. Jak to mówi moja mama: „Wszystko co jest pieczone i ma w składzie jabłka jest najlepsze na świece.”

Składniki:

  • Blaszka24x36cm

    Ciasto:
    - 4,5 szklanki mąki,
    - 2 jajka,
    - 2 żółtka,
    - ¾ szklanki cukru pudru,
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie),
    - Kostka margaryny mlecznej,
    - 2 łyżki śmietany,

    Budyń:
    - 1 litr mleka,
    - 3 budynie waniliowe
    - Cukier do smaku.
    Dodatkowo:
    - 4 duże jabłka,
    - Cukier puder do posypania


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery

Jabłoniowe wzgórze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dokładamy cukier i proszek. Mieszamy. Dokładamy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Dzielimy na połowę. Pierwszy placek przekładamy do formy.
    Wylewamy na niego budyń .
    Na budyniu układamy pokrojone na połówki jabłka.
    Rozwałkowujemy drugą część ciasta i nakładamy na jabłka, dociskając ciasto do budyniu i owoców. Powstają wówczas ładne „pagórki jabłkowe”. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy 50 minut w 180°C.
  • 2. Budyń: Na mleku gotujemy budynie. Słodzimy do smaku, wg uznania. Gorący budyń wylewamy na ciasto kruche
  • 3. Jabłka obieramy, przekrawany na połowę i usuwany gniazda nasienne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować