Polecam ciasto, jeśli komuś znudziły się zwykłe szarlotki. Ciasta kruche z jabłkami są bowiem pyszne pod każdą postacią. Jak to mówi moja mama: „Wszystko co jest pieczone i ma w składzie jabłka jest najlepsze na świece.”
Jabłoniowe wzgórze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dokładamy cukier i proszek. Mieszamy. Dokładamy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Dzielimy na połowę. Pierwszy placek przekładamy do formy.
Wylewamy na niego budyń .
Na budyniu układamy pokrojone na połówki jabłka.
Rozwałkowujemy drugą część ciasta i nakładamy na jabłka, dociskając ciasto do budyniu i owoców. Powstają wówczas ładne „pagórki jabłkowe”. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy 50 minut w 180°C.
2.Budyń: Na mleku gotujemy budynie. Słodzimy do smaku, wg uznania. Gorący budyń wylewamy na ciasto kruche
3.Jabłka obieramy, przekrawany na połowę i usuwany gniazda nasienne.
Komentarze