Jabłka z sosem waniliowym

5 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ten deser robiła mi babcia, gdy byłam dzieckiem. Teraz ja podaję go moim gościom.

Składniki:

  • 2 duże jabłka (najlepiej szara reneta)
    łyżka masła
    2 łyżki cukru
    op. cukru waniliowego
    2-3 łyżki śmietany 18-proc.
    czekoladowa posypka do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery Sosy

Jabłka z sosem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka myjemy i obieramy. Wydrążamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w poprzek w plastry.
  • Jabłka z sosem waniliowym 2. Jabłka smażymy na rozgrzanym maśle, aż się lekko zrumienią i zmiękną. Posypujemy cukrem i cukrem waniliowym. Odwracamy i chwilę smażymy, aż cukier się rozpuści. Wlewamy śmietanę i mieszamy. Dusimy ok. 3 minut, aż sos zgęstnieje.
  • 3. Jabłka przekładamy do pucharków, polewamy sosem i dekorujemy czekoladową posypką. Podajemy na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować