Jabłka pieczone, z sosem waniliowym

4.5 (145 ocen)

  • 40 min

Obłędnie pyszne... szybke i proste, na deser lub podwieczorek, na spotkanie z przyjaciółką..

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na 5 porcji:

    - 5 niewielkich jabłek (szara reneta)
    - 5 łyżeczek rodzynek
    - 5 łyżeczek płatków migdałów
    - jogurt naturalny gęsty ( np. typu greckiego)
    - cynamon
    - cukier trzcinowy
    - sok z limonki

    sos waniliowy:

    25g. budyniu waniliowego lub śmietankowego
    400g. mleka
    3 łyżeczki cukru
    1 laska wanilii
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłka pieczone, z sosem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyć, wydrążyć łyżeczką gniazda nasienne od strony ogonka, ( dość spore dołki aby zmieściło się nadzienie, ale bardzo ostrożnie by jabłka nie popękały).
    Każdy wydrążony "dołek" w jabłku skropić sokiem z limonki, a następnie oprószyć delikatnie cynamonem. Następnie nakładamy kolejno po łyżeczce rodzynki i płatki migdałów, posypujemy cukrem trzcinowym (ok. pół małej łyżeczki), i na wierzch nakładamy jogurt naturalny.
    Dzięki jogurtowi nadzienie w jabłku nie będzie wysychać, i nada delikatnego smaku.

    Wstawiamy jabłka do piekarnika nagrzanego do ok. 180*C i pieczemy ok. pół godziny.
    (Pieczemy do momentu aż jabłka będą miękkie a skórka popęka i zacznie odstawać).
  • 2. W czasie gdy jabłuszka są w piekarniku gotujemy sos waniliowy.
    Do 300g. mleka dodajemy cukier i ziarenka wanilii, (przeciętą i wydrążoną laskę wanilii też można dodać, dzięki niej sos będzie bardziej aromatyczny, należy jednak pamiętać aby ją usunąć przed podaniem).
    Do reszty mleka dodajemy budyń, gdy mleko z wanilią się zagotuje wlewamy rozmieszany budyń, i gotujemy jeszcze chwilkę.

    Upieczone jabłka polewamy sosem waniliowym tuż przed podaniem.

Porady

W tym wydaniu najlepiej sprawdzają się szare renety, inne odmiany jabłek nie smakują już tak wyśmienicie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować