Szybka szarlotka z sosem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzewamy do 190*C na funkcji grzanie góra/dół. Zimne masło siekamy z cukrami, dodajemy mąkę, żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia i sól. Całość dokładnie i dość szybko zarabiamy. Ciasto nie może się nazbyt ogrzać, ponieważ może wyjść twarde. Jeżeli ktoś posiada mikser z łopatką do wyrabiania kruchego ciasta, najlepiej będzie, jak z niego skorzysta :)
2.1/3 ciasta odstawiamy do lodówki, a pozostałą jego część wykładamy na tortownicę o średnicy 30 cm wyłożoną papierem do pieczenia i dokładnie rozkładamy na spodzie i ok 1 cm na bokach. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy 15 minut w 190*C.
3.Na podpieczony spód wykładamy jabłka i zapiekamy kolejne 25 minut. 5 minut przed zakończeniem pieczenia ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Pianę wykładamy na jabłka i posypujemy pozostałą, schłodzoną częścią ciasta. Całość ponownie wkładamy do piekarnika na ok 20 minut.
4.3/4 śmietanki podgrzewamy razem z cukrem waniliowym i laską wanilii (przeciętą na pół z wydrążonymi nasionkami). Żółtka mieszamy z pozostałą śmietanką i wlewamy do tej ciepłej. Całość trzymamy na ogniu tak długo, dopóki sos nie zgęstnieje, ale w żadnym wypadku nie możemy go doprowadzić do wrzenia ( może się zważyć!).
5.Ostudzoną szarlotkę kroimy na kawałki, podgrzewamy i polewamy letnim sosem.
Komentarze