Szybka szarlotka z sosem waniliowym

4.5 (158 ocen)

  • 60 min

Bardzo smaczna szarlotka podawana na ciepło zawróci w głowie każdemu.

  • 60 min

Składniki:

  • kruchy spód:

    3 szklanki mąki pszennej tortowej
    3 łyżeczki cukru waniliowego
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 żółtka
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    310 g zimnego masła lub margaryny
    spora szczypta soli

    1 słoik prażonych jabłek 500 g (np. jabłka prażone przepis )

    piana:

    3 białka
    3 łyżki cukru pudru
    szczypta soli

    sos waniliowy:

    200 g śmietanki 30%
    1 laska wanilii
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    2 cukry waniliowe
    3 żółtka
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Placek Desery Sosy

Szybka szarlotka z sosem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzewamy do 190*C na funkcji grzanie góra/dół. Zimne masło siekamy z cukrami, dodajemy mąkę, żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia i sól. Całość dokładnie i dość szybko zarabiamy. Ciasto nie może się nazbyt ogrzać, ponieważ może wyjść twarde. Jeżeli ktoś posiada mikser z łopatką do wyrabiania kruchego ciasta, najlepiej będzie, jak z niego skorzysta :)
  • ciacho 2. 1/3 ciasta odstawiamy do lodówki, a pozostałą jego część wykładamy na tortownicę o średnicy 30 cm wyłożoną papierem do pieczenia i dokładnie rozkładamy na spodzie i ok 1 cm na bokach. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy 15 minut w 190*C.
  • ciacho 3. Na podpieczony spód wykładamy jabłka i zapiekamy kolejne 25 minut. 5 minut przed zakończeniem pieczenia ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Pianę wykładamy na jabłka i posypujemy pozostałą, schłodzoną częścią ciasta. Całość ponownie wkładamy do piekarnika na ok 20 minut.
  • ciacho 4. 3/4 śmietanki podgrzewamy razem z cukrem waniliowym i laską wanilii (przeciętą na pół z wydrążonymi nasionkami). Żółtka mieszamy z pozostałą śmietanką i wlewamy do tej ciepłej. Całość trzymamy na ogniu tak długo, dopóki sos nie zgęstnieje, ale w żadnym wypadku nie możemy go doprowadzić do wrzenia ( może się zważyć!).
  • 5. Ostudzoną szarlotkę kroimy na kawałki, podgrzewamy i polewamy letnim sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować