Jabłka w kruchym cieście, świetnie się sprawdzą jako deser na ciepło lub zimno.Bardzo proste w przygotowaniu. Są bardzo aromatyczne, delikatne i wilgotne w środku oraz kruche z zewnątrz.
60 min
Składniki:
SKŁADNIKI:(8 sztuk ; czas przygotowania 60 minut)
4 jabłka
150 g cukru
1 cukier waniliowy
370 g mąki
2 żółtka
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
150 g zimnego masła
100 g serka homo lub śmietany
cynamon do posypania jabłek i cukier puder do posypania upieczonego ciasta
Jabłka w kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce wymieszać wszystkie składniki sypkie, dodać żółtka i masło starte na tarce o grubych oczkach. Zagnieść szybko ciasto (gdyby nam się lekko kleiło, dosypać troszkę mąki). Wstawić na 30 minut do lodówki.
Jabłka umyć, obrać, przekroić na pól i wydrążyć gniazdo nasienne.
2.Schłodzone ciasto podzielić na dwie części i każdą cienko rozwałkować, tak, aby można było ułożyć na nim 6 połówek jabłek. Posypać cynamonem. Na wałek nawinąć drugie rozwałkowane ciasto i rozwinąć na ułożone jabłka.
3.Lekko docisnąć i za pomocą radełka lub noża obkroić dookoła jabłka. Skrawki jeszcze raz zagnieść, rozwałkować i umieścić pozostałe dwie połówki jabłka, przykryć ciastem i wykroić ostatnie dwa ciastka. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem
4.Piec w nagrzanym piekarniku w 190'-200'C przez ok. 25 minut. na złoty kolor. Dla pewności nakłuć wykałaczką środek. Ciepłe posypać cukrem pudrem.
Smacznego ;)
Komentarze