Jabłka w kruchym cieście

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jabłka w kruchym cieście, świetnie się sprawdzą jako deser na ciepło lub zimno.Bardzo proste w przygotowaniu. Są bardzo aromatyczne, delikatne i wilgotne w środku oraz kruche z zewnątrz.

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:(8 sztuk ; czas przygotowania 60 minut)


    4 jabłka
    150 g cukru
    1 cukier waniliowy
    370 g mąki
    2 żółtka
    szczypta soli
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    150 g zimnego masła
    100 g serka homo lub śmietany
    cynamon do posypania jabłek i cukier puder do posypania upieczonego ciasta




    .




Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery

Jabłka w kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0q8e5tt 1. W misce wymieszać wszystkie składniki sypkie, dodać żółtka i masło starte na tarce o grubych oczkach. Zagnieść szybko ciasto (gdyby nam się lekko kleiło, dosypać troszkę mąki). Wstawić na 30 minut do lodówki.
    Jabłka umyć, obrać, przekroić na pól i wydrążyć gniazdo nasienne.
  • image-2ar79ak 2. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części i każdą cienko rozwałkować, tak, aby można było ułożyć na nim 6 połówek jabłek. Posypać cynamonem. Na wałek nawinąć drugie rozwałkowane ciasto i rozwinąć na ułożone jabłka.
  • image-1hcvwsc 3. Lekko docisnąć i za pomocą radełka lub noża obkroić dookoła jabłka. Skrawki jeszcze raz zagnieść, rozwałkować i umieścić pozostałe dwie połówki jabłka, przykryć ciastem i wykroić ostatnie dwa ciastka. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem
  • image-03yr7lt 4. Piec w nagrzanym piekarniku w 190'-200'C przez ok. 25 minut. na złoty kolor. Dla pewności nakłuć wykałaczką środek. Ciepłe posypać cukrem pudrem.
    Smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować