Jabłka w cieście z orzechami i rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 15 min

Jabłka w cieście z orzechami i rodzynkami są idealne jeśli macie ochotę na coś słodkiego, a w domu nic nie ma! Robi się je bardzo szybko i są naprawę smaczne. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, posypane dużą ilością cukru pudru.

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki:
    ◦185 g mąki pszennej
    ◦1 łyżka cukru
    ◦1 łyżka cukru wanilinowego
    ◦2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ◦½ łyżeczki soli
    ◦1 łyżeczka cynamonu
    ◦2 duże jajka (roztrzepane)
    ◦160 ml mleka
    ◦1 łyżka oleju
    ◦ok. 3 szklanek jabłek obranych i pokrojonych w dość drobne kawałki
    ◦50 g rodzynek
    ◦40 g orzechów włoskich posiekanych drobno


    Dodatkowo:
    ◦olej do smażenia
    ◦cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jabłka w cieście z orzechami i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jabłka w cieście z orzechami i rodzynkami 1. Rodzynki przebieramy i zalewamy gorąca wodą. Odstawiamy na kilka minut. Odcedzamy.

    W misce mieszamy mąkę, cukier i cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Dodajemy roztrzepane jajka, mleko i łyżkę oleju mieszany. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Do ciasta dodajemy jabłka pokrojone w małe kawałki, rodzynki i posiekane orzechy. Dobrze mieszamy aby wszystko było pokryte ciastem.

    Smażymy na oleju z obu stron aż ciasto się zarumieni, a następnie odsączamy nadmiar tłuszczu na papierowych ręcznikach.

    Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Orzechy Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować