Jabłka w cieście z orzechami i rodzynkami są idealne jeśli macie ochotę na coś słodkiego, a w domu nic nie ma! Robi się je bardzo szybko i są naprawę smaczne. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, posypane dużą ilością cukru pudru.
15 min
Składniki:
Składniki:
◦185 g mąki pszennej
◦1 łyżka cukru
◦1 łyżka cukru wanilinowego
◦2 łyżeczki proszku do pieczenia
◦½ łyżeczki soli
◦1 łyżeczka cynamonu
◦2 duże jajka (roztrzepane)
◦160 ml mleka
◦1 łyżka oleju
◦ok. 3 szklanek jabłek obranych i pokrojonych w dość drobne kawałki
◦50 g rodzynek
◦40 g orzechów włoskich posiekanych drobno
Dodatkowo:
◦olej do smażenia
◦cukier puder do posypania
Jabłka w cieście z orzechami i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rodzynki przebieramy i zalewamy gorąca wodą. Odstawiamy na kilka minut. Odcedzamy.
W misce mieszamy mąkę, cukier i cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Dodajemy roztrzepane jajka, mleko i łyżkę oleju mieszany. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Do ciasta dodajemy jabłka pokrojone w małe kawałki, rodzynki i posiekane orzechy. Dobrze mieszamy aby wszystko było pokryte ciastem.
Smażymy na oleju z obu stron aż ciasto się zarumieni, a następnie odsączamy nadmiar tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Komentarze