Jabłecznik z wkładką budyniową

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

wspaniałe ciasto z jabłkami oraz budyniem. Rozpływająca się w ustach masa jabłecznikowa na biszkoptowym spodzie:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na blachę ok 25 x 35
    7 dużych jaj
    3/4 szklanki cukru
    6 łyżek wody
    1 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki octu

    Warstwa jabłkowa:
    1 kg jabłek
    1 galaretka truskawkowa
    cukier do smaku

    Krem budyniowy:
    1/2 litra (2 szklanki) mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 opakowanie cukru waniliowego
    5 – 6 łyżek cukru
    1 kostka margaryny

    Posypka kokosowa:
    100g wiórków kokosowych
    1 łyżka margaryny
    1 łyżka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Krem Krem budyniowy

Jabłecznik z wkładką budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki oraz proszek do pieczenia przesiej.ubij jajka na sztywną pianę, dodając pod koniec cukier. Gdy masa będzie gęsta , wmieszaj żółtka oraz wodę. Wsyp suche składniki, wlej ocet i wymieszaj wszystko delikatnie łyżką. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180C. Piecz przez około 25 minut
  • 2. Podczas, gdy biszkopt stygnie obierz jabłka i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Umieść je w rondelku i podsmażaj przez chwilę, dodając cukru do smaku. Gdy zmiękną, wyłącz palnik i odstaw rondelek na bok.
    Galaretkę rozpuść w 3/4 szklanki wody i dodaj do jeszcze ciepłych jabłek. Wymieszaj i zostaw do lekkiego stężenia. Wylej na biszkopt.
  • 3. krem. Mąkę ziemniaczaną oraz pszenną rozmieszaj w 1/2 szklanki mleka. Pozostałe zagotuj z cukrem oraz cukrem waniliowym. Do wrzącego mleka z cukrem wlej mieszankę z mleka i mąk, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Zmniejsz moc palnika i gotuj budyń jeszcze do zgęstnienia, uważając, by się nie przypalił. Odstaw na bok, aż wystygnie. Dodaj miękką margarynę-zmixuj. Wylej na jabłka.
  • 4. Margarynę roztop na patelni. Dodaj wiórki kokosowe oraz cukier i podsmażaj, cały czas mieszając, aż się zarumienią. Uważaj, żeby się nie przypaliły. Wystudź.
    Gdy wiórki wystygną, posyp nimi równomiernie wierzch ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Posypka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować