Jabłecznik z wkładką budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąki oraz proszek do pieczenia przesiej.ubij jajka na sztywną pianę, dodając pod koniec cukier. Gdy masa będzie gęsta , wmieszaj żółtka oraz wodę. Wsyp suche składniki, wlej ocet i wymieszaj wszystko delikatnie łyżką. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180C. Piecz przez około 25 minut
2.Podczas, gdy biszkopt stygnie obierz jabłka i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Umieść je w rondelku i podsmażaj przez chwilę, dodając cukru do smaku. Gdy zmiękną, wyłącz palnik i odstaw rondelek na bok.
Galaretkę rozpuść w 3/4 szklanki wody i dodaj do jeszcze ciepłych jabłek. Wymieszaj i zostaw do lekkiego stężenia. Wylej na biszkopt.
3.krem. Mąkę ziemniaczaną oraz pszenną rozmieszaj w 1/2 szklanki mleka. Pozostałe zagotuj z cukrem oraz cukrem waniliowym. Do wrzącego mleka z cukrem wlej mieszankę z mleka i mąk, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Zmniejsz moc palnika i gotuj budyń jeszcze do zgęstnienia, uważając, by się nie przypalił. Odstaw na bok, aż wystygnie. Dodaj miękką margarynę-zmixuj. Wylej na jabłka.
4.Margarynę roztop na patelni. Dodaj wiórki kokosowe oraz cukier i podsmażaj, cały czas mieszając, aż się zarumienią. Uważaj, żeby się nie przypaliły. Wystudź.
Gdy wiórki wystygną, posyp nimi równomiernie wierzch ciasta.
Komentarze