Jabłecznik z masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób przygotowania:
Biszkopt jasny :
Jajka rozbijamy oddzielając żółtka od białek.
Ubijamy białka dodajemy cukier .
Pomału wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia.
Przelewamy do blaszki 23 x 32 cm .
Pieczemy w temp 180 stopni przez 25 minut.
Biszkopt ciemny robimy tj jasny tylko dodajemy na koniec kakao.
Oba biszkopty dzielimy na dwa blaty.
Masa jabłkowa:
Jabłka obieramy ze skóry i ścieramy na tarce jarzynowej.
W garnku o grubym dnie smażymy jabłka z cukrem.
Po chwili dodajemy galaretki .
Mieszamy i studzimy.
Masa budyniowa:
W szklance zimnego mleka rozrabiamy obie mąki.
Resztę mleka gotujemy z cukrem.
Na gotujące mleko wlewamy mieszaninę z mąki i gotujemy gęsty budyń .
Studzimy. Margarynę miksujemy.
Dodajemy po łyżce zimnego budyniu.
-------------------------
Biszkopt ciemny wkładamy do blaszki .
Wykładamy na niego połowę masy jabłkowej, a następnie przykrywamy biszkoptem jasnym. Lekko dociskamy.
Na niego wykładamy połowę masy budyniowej i przykrywamy biszkoptem ciemnym.
Na biszkopt ciemnym wykładamy resztę masy jabłkowej, przykrywamy jasnym biszkoptem,a na niego resztę masy budyniowej.
Ciasto polewamy polewą czekoladową .
Chłodzimy 2 h w lodówce.
Komentarze