Jabłecznik z kremem

4.5 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Wychowuję córkę Martynkę. Lubię eksperymentować w kuchni.

Składniki:

  • Biszkopt:
    1 szkl. mąki
    4 jajka
    3/4 szkl. cukru
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa jabłkowa:
    słoik (ok. 80 dag) masy szarlotkowej
    galaretka agrestowa

    Krem orzechowy:
    25 dag margaryny
    1 szkl. orzechów włoskich
    625 ml mleka
    op. budyniu waniliowego

    Do dekoracji:
    mleczna czekolada
    orzechy włoskie
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Krem

Jabłecznik z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy z cukrem, dodając po żółtku. Wsypujemy mąkę z proszkiem. Mieszamy. Pieczemy (blacha 25x35 cm) 30 minut w 180 °C. Studzimy i przekrawamy na pół.
  • 2. Masę szarlotkową powoli podgrzewamy. Wsypujemy galaretkę i mieszamy, aż się rozpuści. Studzimy.
  • 3. Orzechy mielimy. Zalewamy 125 ml gorącego mleka. Studzimy. Budyń gotujemy na pozostałym mleku według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Margarynę ucieramy, dodając po łyżce budyniu. Stopniowo dodajemy orzechy, aby krem się nie zważył.
  • 4. Na jeden placek wykładamy masę jabłkową. Przykrywamy drugim plackiem i smarujemy kremem. Wstawiamy na noc do lodówki. Dekorujemy startą na tarce czekoladą i orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować