Jabłecznik z budyniem

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Znam wiele przepisów na jabłeczniki, jednak przygotowany według tego przepisu jest zdecydowanie najlepszy jaki jadłam. Robię jego tylko w ten sposób, a moi bliscy są zachwyceni. Spróbuj i przekonaj się sama.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 3 szk. mąki pszennej
    • 4 szk. mleka
    • 4 jajka
    • 1 ½ kostki masła
    • 1 ½ szk. cukru
    • 1 łyżka proszku do pieczenia
    • 4 jabłka
    • 2 budynie śmietankowe z cukrem
    • 10 dag. krakersów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jabłecznik

Jabłecznik z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Białka oddzielam od żółtek i miksuję razem z jedną szklanką cukru, dodają stopniowo żółtka.
    Do miski wsypuję trzy szklanki mąki pszennej, proszek do pieczenia, wlewam rozpuszczone, ostudzone masło ( jedna kostka), jedną szklankę mleka, oraz ubite jajka. Dokładnie mieszam.
    Jabłka myję, obieram, kroję w kostkę i dodaję do ciasta. Masę wykładam do tortownicy i piekę w rozgrzanym piekarniki 30 minut w 180°C.
  • ciasto 2. W tym czasie co piecze się ciasto, robię masę, dwie szklanki mleka gotuję a w jednej szklance mleka rozrabiam budynie z 5 łyżkami cukru, następnie wlewam do gotującego się mleka cały czas mieszając do chwili uzyskania gęstego budyniu. Budyń studzę. Połowę kostki masła miksuję z ostudzonym budyniem. Masę wykładam na upieczone ciasto i posypuję pokruszonymi krakersami.
  • ciasto 3. Ciasto chłodzę w lodówce i podaję. Gotowe.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować