Jabłecznik na zimno bez pieczenia

4.48 (148 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Czasami to ciasto robi także mój mąż. Jest wyjątkowo proste do zrobienia i szybkie – trzeba tylko cierpliwie poczekać, aż stężeją galaretki. Wygląda wyjątkowo apetycznie i wybornie smakuje.

Składniki:

  • ● 1 kostka masła
    ● 1 szklanka cukru
    ● 1,5 kg winnych, soczystych jabłek
    ● 2-3 galaretki owocowe o różnych smakach
    ● 1 gotowy okrągły spód biszkoptowy
    ● 1 paczka podłużnych biszkoptów do wyłożenia boków
    ● duża tortownica
Wystaw ocenę:

4.48 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłecznik na zimno bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W trzech miseczkach rozpuszczamy
    galaretki w mniejszej,
    niż podano na opakowaniu
    ilości wrzącej wody (ok.
    300 ml) i dokładnie mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Odstawiamy,
    by lekko stężały.
  • 2. Jabłka myjemy i obieramy,
    następnie ścieramy na tarce
    o dużych oczkach.
  • 3. Masło dokładnie ucieramy
    z cukrem na puszystą masę,
    którą następnie mieszamy
    z jabłkami.
  • Jabłecznik na zimno bez pieczenia 4. W tortownicy układamy
    spód biszkoptowy, na środek
    wykładamy masę jabłkową,
    boki wykładamy biszkoptami.
  • 5. Masę jabłkową równomiernie
    rozsmarowujemy, wyrównujemy
    i wykładamy na nią
    tężejące galaretki – możemy
    położyć je warstwami lub kolorami
    obok siebie. Wstawiamy
    do lodówki, by stężały.

Porady

● Do przygotowania ciasta możemy użyć pół kostki masła i pół kostki margaryny. ● Ciasto powinno trochę postać, aby biszkopty nasiąkły jabłkami i zmiękły.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować