Italiani-włoskie pierogi

4.5 (187 ocen)

  • 60 min

Bardzo sycące,dobre na ciepło jak i na zimno.

  • 60 min

Składniki:

  • kg mąki
    5 dag drożdży
    szczypta soli
    3 łyżki oliwy z oliwek
    kg piersi z kurczka
    2 puszki pomidorów
    0,5 kg żółtego sera
    1 puszka kukurydzy
    1 cebula

Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Sok Ser

Italiani-włoskie pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypac mąkę,dodać szczyptę soli.Drożdże rozpuścić w 3 szklankach ciepłej wody.Do mąki doda ć rozpuszczone drożdże,olej lub oliwe i letnią wodę.Ciasto powinno mieć konsystencj e ciasta na pizze.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(ok.godziny)
  • 2. Na 3 łyżkach oliwy poddusić cebulęi pomidory z przyprawami(słodka papryka,zioła prowansalskie,chili,oregano,bazylia,sól i pieprz).Pierś kurczaka pokroić w nie dużą kostkę i obtoczyć w przyprawie gyros,odstawić na chwilę i usmażyc.Ser kroimy w drobną kostkę.
  • 3. Ciasto rozwałkować na małe placki(powinno ich wyjść ok.20),każdy posmarować sosem pomidorowym,wyłożyć ser i kurczaka.Zlepić w pieroga(dobrze docisnąć brzegi aby farsz nie wypłynął).Wierzch każdego pieroga posmarować wodą i piec w temp.200 C ok.20 min. do zrumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować