Pierogi drożdżowe z budyniem na soku pomarańczowym i śliwką

  • wyświetlono: 458 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Dziś, w cieście drożdżowym ukryłam aromatyczny budyń pomarańczowy i śliwki. Do tego chrupiąca kruszonka, odrobina cukru pudru i śniadanie, bądź deser gotowe. Smacznie, z dostępnych składników i nie drogo.

123
  • 8 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
zaczyn:
1/3 szklanka ciepłego mleka
5 dag. drożdży
2 łyżki mąki
2 łyżki cukru
+
3 szklanki mąki pszennej + do podsypania
1/2 szklanki cukru
5 dag, roztopionego letniego masła
3/4 szklanki jogurtu greckiego
2 żółtka
4-5 kropli aromatu pomarańczowego
szczypta soli
Masa pomarańczowa:
1 budyń waniliowy-40 g.
1.5 szklanki soku z pomarańczy
2 łyżki cukru
2 szczypty kardamonu
Kruszonka:
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
4 łyżki mąki
szczypta cukru waniliowego
Dodatkowo:
4 śliwki
8 szczypt płatków migdałowych
zmieszane jajko
cukier puder do posypania
duża blach wyłożona papierem do pieczenia

Sposób przygotowania przepisu:

Pierogi drożdżowe z budyniem na soku pomarańczowym i śliwką

  • Pierogi drożdżowe z budyniem na soku pomarańczowym i śliwką1. Szklankę soku pomarańczowego doprowadzam do zagotowania, dodaje pozostały sok zmieszany z cukrem , kardamonem i budyniem, gotuje budyń, nakrywam, pozostawiam do wystudzenia.
  • Pierogi drożdżowe z budyniem na soku pomarańczowym i śliwką2. Składniki zaczynu mieszam, nakrywam , odstawiam do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Do mąki dodaje zaczyn, sól, żółtka, jogurt- o temperaturze pokojowej, cukier, aromat, zarabiam ciasto, gdy składniki połączą się , dodaje masło, zagniatam elastyczne ciasto, do momentu , aż zacznie odstawać od ręki. Ciasto podsypuje mąką, nakrywam, pozostawiam do wyrośnięcia, ok. 30 minut.
  • Pierogi drożdżowe z budyniem na soku pomarańczowym i śliwką3. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagniatam, dzielę na 8 części, podsypuje mąką, robię owalne placuszki, nakładam budyń, połowę śliweczki(na każdego pieroga) i zlepiam pierogi, układam je na blasze.
  • Pierogi drożdżowe z budyniem na soku pomarańczowym i śliwką4. Składniki kruszonki zarabiam palcami na kruszonkę. Pierogi smaruję zmieszanym jajkiem. posypuję kruszonką oraz płatkami migdałowymi, pozostawiam na ok. 15 minut do wyrośnięcia, piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20 minut. Jeszcze ciepłe pierogi posypuje cukrem pudrem.

Porady

Tak przygotowane ciasto drożdżowe możemy przeznaczyć na bułeczki , czy rogale.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pierogiŚliwkipomarańczeciastkaDeserbudyńdrożdżeśniadaniesok

Komentarze

Podobne przepisy

kostki ciasta

Dodane przez: Babcia Tereska

CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BUDYNIEM

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i...

gotowe ciasto

Dodane przez: ziutula

ciasto drożdżowe z drożdży suszonych ze śliwkami...

ciasto jest aromatycznie cytrynowe...

Ciasto drożdżowe z serem i budyniem

Dodane przez: Elzbieta1990

Ciasto drożdżowe z serem i budyniem

Ciasto okazalo się hitem na parapetówce-...

gotowe

Dodane przez: ziutula

ciasto z resztek po soku ze śliwkami i białą...

można użyć owoce jakie ma się w...

Ciasto z budyniem i śliwkami

Dodane przez: Di bloguje

Warstwowe ciasto z budyniem i śliwkami

To prosty i szybki wypiek, który...

gotowe danie

Dodane przez: ziutula

śliwki i brzoskwinie wpadły na ciasto drożdżowe

ciasto jest przepyszne, tanie,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE