Irlandzkie bułeczki owsiane

4.5 (148 ocen)

  • 30 min

Błyskawiczne bułeczki :) Mi z tego przepisu wychodzi zazwyczaj 8-9 bułeczek. Zależy jakiej wielkości je robię :)

  • 30 min

Składniki:

  • *500 g mąki pełnoziarnistej
    *100 g płatków owsianych (nie błyskawicznych + 2 łyżki do posypania wierzchu)
    *1 łyżeczka soli
    *2 łyżeczki sody oczyszczonej
    *300 ml zwietrzałego piwa ( piwo najlepiej otworzyć wieczorem, przelać do szklanki i pozostawić je na całą noc by wywietrzało)
    *150 ml maślanki
    *4 łyżki oleju roślinnego
    *4 łyżki płynnego miodu
    *słonecznik, pestki dyni (opcjonalnie do posypania wierzchu, u mnie słonecznik )
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Desery Piwa

Irlandzkie bułeczki owsiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki ( mąkę, sól, sodę + płatki owsiane)
  • 2. W osobnej misce mieszamy płynne składniki ( maślankę, piwo, miód i olej)
  • 3. Do suchych składników wlewamy płynne, mieszamy
  • 4. UWAGA!
    * w przepisie jest 500 g mąki jednak ja zawsze dosypuję jeszcze dodatkowo po przemieszaniu ciasta. Ma być takie, aby można było mokrą dłonią swobodnie formułować bułeczki, ma się nie kleić do rąk i być bardzo gęste.
  • przed pieczeniem 5. Wierzch bułeczek posypujemy płatkami owsianymi i słonecznikiem, pestkami dyni etc.
  • bułeczka owsiana 6. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i pieczemy bułeczki ok 15-18 minut
  • 7. Smacznego!

Porady

Dobrze smakują bez żadnych dodatków jak i z masłem czy serkiem wiejskim

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piwo

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować