Bułeczki orkiszowo-owsiane

4.5 (191 ocen)

Smaczne swojskie bułeczki o lekko słodkawym smaku.

Składniki:

  • 300 g mąki orkiszowej
    100 g mąki owsianej
    250ml mleka
    łyżka miodu
    20 g świeżych drożdży
    3/4 łyżeczki soli
    ew. mak do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki orkiszowo-owsiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić z mlekiem, dodać miód, wymieszać. Mąkę przesypać do miski, dodać sól, mleko z drożdżami, wymieszać i zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. 60-90 min. Ponownie krótko wyrobić i uformować bułeczki. Bułki poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do napuszenia na ok. 25 min., wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok 15 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować