Tiramisu w wersji mini

0 (0 ocen)

  • 30 min

U mnie po raz pierwszy zagościły na Święta Bożego Narodzenia :)

  • 30 min

Składniki:

  • Wg. przepisu na 12 babeczek. Zupełnie nie wiem dlaczego mi wyszło 16 ;)

    Ciasto:

    *3 jajka
    *100 g cukru
    *60 g mąki
    *1 łyżka budyniu waniliowego bez gotowania
    *1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:

    *1 łyżka mocnej kawy rozpuszczalnej
    *250 g mascarpone
    *40 g cukru-pudru
    *100 ml śmietany kremówki
    *kilka kropli likieru Amaretto

    Dodatkowo:

    *mała filiżanka mocnej kawy rozpuszczalnej do nasączenia babeczek
    *kakao w proszku do oprószenia babeczek
    *migdały do dekoracji



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Tiramisu

Tiramisu w wersji mini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:

    *Oddzielić białka od żółtek.
    *Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli
    *dodawać partiami cukier
    *jak masa będzie błyszcząca dodać żółtka i dokładnie wymieszać
  • 2. *mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i budyniem waniliowym
    *przesiać na masę jajeczną i delikatnie wymieszać!
  • 3. *Ciasto wyłożyć do formy na muffiny i piec w temperaturze 175 stopni przez ok. 20-25 minut
  • 4. Odczekać kilka minut aby ciasto odpoczęło i wyjąć je z formy i całkowicie ostudzić na kratce
  • 5. KREM:

    *zagotować filiżankę mocnej kawy i ostudzić ją
    *mascarpone ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać łyżeczkę ostudzonej kawy oraz kilka kropli likieru amaretto
    *śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z masą serowo-kawową
  • 6. NASĄCZANIE:

    Ostudzone babeczki nakłuć widelcem i nasączyć ostudzoną kawą, po kilka łyżeczek na jedną babeczkę
  • Po upieczeniu 7. DEKORACJA:

    *następnie na nasączone babeczki wykładać krem. Ja użyłam do tego rękawa cukierniczego ale można tez rozsmarować krem nożem
    *całość dopełniłam migdałem oraz posypałam kakao ;)

Porady

Przy nasączaniu babeczek odczekajmy kilka sekund aż "ciasto" wchłonie kawę aby babeczki nie były zbyt mokre, Krem najlepiej zrobić tuż przed podaniem. Wtedy będzie najlepiej smakował ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować