Schabowy zapiekany pod serem żółtym z szynką i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę grubo pokroić, włożyć do rondla, dodać umyty i drobno pokrojony seler, podlać niepełną szklanką wody, włożyć kostkę rosołową i dusić kilka minut. Następnie dołożyć koncentrat pomidorowy,tymianek, dusić na wolnym ogniu 20 minut.
2.Miękkie warzywa zmiksować, wymieszać z bazylią i zgniecionym czosnkiem, doprawić do smaku.
3.Gotowy sos przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą.
4.Schab umyć, pokroić na plastry grubości 1,5 cm rozklepać tłuczkiem, lekko zrumienić z obuch stron na rozgrzanym tłuszczu i ułożyć na warstwie sosu, oprószyć solą. Na każdym płacie schabu położyć plaster szynki i sera. Zapiekać w temperaturze 225C ok 20 minut.
Komentarze