Schabowy zapiekany pod serem żółtym z szynką i cebulką

5 (163 ocen)

Na niedzielny obiad ;-)))

Składniki:

  • - 1 kg schabu
    - po kilka plastrów szynki i żółtego sera ( 8 szt.)
    - 2 cebule
    - nieduży seler naciowy
    - 2 łyżeczki bazylii
    - 1 łyżeczka tymianku
    - 2 ząbki czosnku
    - 1 kostka rosołowa
    - szczypta ostrej papryki
    - olej do smażenia
    - sól
    - 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
Wystaw ocenę:

5 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schabowy zapiekany pod serem żółtym z szynką i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę grubo pokroić, włożyć do rondla, dodać umyty i drobno pokrojony seler, podlać niepełną szklanką wody, włożyć kostkę rosołową i dusić kilka minut. Następnie dołożyć koncentrat pomidorowy,tymianek, dusić na wolnym ogniu 20 minut.
  • 2. Miękkie warzywa zmiksować, wymieszać z bazylią i zgniecionym czosnkiem, doprawić do smaku.
  • 3. Gotowy sos przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą.
  • 4. Schab umyć, pokroić na plastry grubości 1,5 cm rozklepać tłuczkiem, lekko zrumienić z obuch stron na rozgrzanym tłuszczu i ułożyć na warstwie sosu, oprószyć solą. Na każdym płacie schabu położyć plaster szynki i sera. Zapiekać w temperaturze 225C ok 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować