Wątróbka z jabłkiem i cebulką

4.5 (188 ocen)

  • 30 min

Dziś na obiad zrobiłam absolutny klasyk, czyli wątróbkę z cebulką i jabłkami. Tak nauczyła mnie robić ją moja mama i zawsze bardzo lubiłam to danie. Do mięsa podałam ziemniaki z czosnkiem ugotowane w parowarze.

  • 30 min

Składniki:

  • - 0,5kg wątróbki indyczej,
    - 2 duże jabłka,
    - 1 duża cebula,
    - 3 duże ziemniaki,
    - 4 ząbki czosnku,
    - olej,
    - 40g masła,
    - sól, pieprz, opcjonalnie suszony szczypiorek.
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wątróbka z jabłkiem i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Podsmażona cebulka 1. Cebulę tniemy w pióra, podsmażamy na oleju. W tym czasie ziemniaki wraz z czosnkiem wkładamy do parowaru i nastawiamy w zależności od mocy, ja swoje do ugniecenia gotowałam 25 minut.
  • Dodajemy mieso i po chwili jabłka. 2. Wątróbkę tniemy na kawałki, dodajemy do cebuli, doprawiamy pieprzem i suszonym szczypiorkiem. Po 10 minutach dodajemy jabłka pokrojone w kostkę i dusimy pod przykryciem ok. 5 minut.
  • 3. Wątróbka jest już gotowa, solimy ją dopiero na talerzu, by nie zrobiła się twarda w trakcie smażenia. Ziemniaki ugniatamy razem z czosnkiem, dzięki czemu nabiorą pięknego aromatu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować