Indyk pieczony nadziewany

4.5 (141 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem cukiernikiem ciastkarzem, ale sama nauczyłam się piec i gotować, bo po prostu to kocham.

Składniki:

  • indyk (ok. 3,5 kg)
    50 dag słoniny
    10 dag wątróbki z indyka
    1 bułka
    10 dag masła
    2 jajka
    1 cebula
    gałka muszkatołowa
    5 dag rodzynek
    sól, pieprz
    szczypta cukru
    1 butelka białego wytrawnego wina
    1 kostka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Indyk pieczony nadziewany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Indyk pieczony nadziewany 1. Indyka moczymy w wodzie z winem przez noc. Dokładnie osuszamy, nacieramy solą w środku i z wierzchu. Posiekaną wątróbkę podsmażamy na
    maśle. Słoninę, cebulę (w równych ilościach) i namoczoną i odciśniętą bułkę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Masę łączymy z żółtkami, pianą
    z białek i doprawiamy solą, pieprzem, startą gałką muszkatołową i cukrem. Na koniec dodajemy sparzone rodzynki i delikatnie mieszamy.
  • Indyk pieczony nadziewany 2. Indyka napełniamy farszem i dokładnie zszywamy grubą nicią kuchenną, spłaszczamy, naciskając na pierś. Indyka szpikujemy cienkimi paseczkami
    słoniny i wkładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Polewamy stopionym masłem i skrapiamy 3 łyżkami wody. Pieczemy w temp. 180 °C ok. 3,5 godz. Podczas pieczenia często polewamy wodą z winem i wytworzonym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować