Indyk pieczony nadziewany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Indyka moczymy w wodzie z winem przez noc. Dokładnie osuszamy, nacieramy solą w środku i z wierzchu. Posiekaną wątróbkę podsmażamy na
maśle. Słoninę, cebulę (w równych ilościach) i namoczoną i odciśniętą bułkę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Masę łączymy z żółtkami, pianą
z białek i doprawiamy solą, pieprzem, startą gałką muszkatołową i cukrem. Na koniec dodajemy sparzone rodzynki i delikatnie mieszamy.
2.Indyka napełniamy farszem i dokładnie zszywamy grubą nicią kuchenną, spłaszczamy, naciskając na pierś. Indyka szpikujemy cienkimi paseczkami
słoniny i wkładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Polewamy stopionym masłem i skrapiamy 3 łyżkami wody. Pieczemy w temp. 180 °C ok. 3,5 godz. Podczas pieczenia często polewamy wodą z winem i wytworzonym sosem.
Komentarze