Idealne drożdżowe rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkruszamy, zasypujemy łyżką cukru, zalewamy połową
szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy aż rozczyn wyrośnie. Masło
rozpuszczamy, studzimy. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy
mąkę, rozczyn, wlewamy mleko. Zaczynamy wyrabiać, po czym dodajemy
masło i wódkę. Dobrze wyrabiamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia na
godzinę. po tym czasie bierzemy porcjami ciasto, rozwałkowujemy w koło,
kroimy na 8 albo 16 części. Na każdym trójkącie wykładamy łyżeczkę
czekolady lub marmolady. Zwijamy od najszerszej części do najwęższej.
Pieczemy w nagrzanym do 170 st piekarniku przez ok 15-20 minut.
Komentarze