IDEALNE DROŻDŻOWE ROGALIKI

4.5 (198 ocen)

  • 60 min

Przepis na idealne, mięciutkie rogaliki, smakuja wybornie

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg mąki
    1/2 kostki masła
    1 szklanka cukru
    1 3/4 szkl mleka
    2 całe jajka
    2 żółtka
    2 łyżki wódki
    1 kostka drożdży
    dżem z czarnej porzeczki i nutella do nadzienia
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Idealne drożdżowe rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszamy, zasypujemy łyżką cukru, zalewamy połową
    szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy aż rozczyn wyrośnie. Masło
    rozpuszczamy, studzimy. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy
    mąkę, rozczyn, wlewamy mleko. Zaczynamy wyrabiać, po czym dodajemy
    masło i wódkę. Dobrze wyrabiamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia na
    godzinę. po tym czasie bierzemy porcjami ciasto, rozwałkowujemy w koło,
    kroimy na 8 albo 16 części. Na każdym trójkącie wykładamy łyżeczkę
    czekolady lub marmolady. Zwijamy od najszerszej części do najwęższej.
    Pieczemy w nagrzanym do 170 st piekarniku przez ok 15-20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować