1.Pomidory przekładamy do garnka i gotujemy tak długo aż rozpadną się na mniejsze kawałki, dodajemy przypraw według uznania (u mnie jest to sól, pieprz i zioła prowansalskie). Jeśli w sosie nie lubimy kawałków pomidorów całość blendujemy. W wodzie rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru, odstawiamy na 10 minut. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy sól, następnie przelewamy rozczyn drożdży i ugniatamy ciasto. Na koniec dodajemy olej i ugniatamy raz jeszcze. Ciasto ustawiamy w ciepłym miejscu i przykrywamy ściereczką by podwoiło swoją objętość. Po wyrośnięciu wałkujemy na blacie podsypanym mąką, polewamy sosem i układamy ulubione składniki. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około pół godziny.
Porady
jeśli piekarnik posiada termoobieg trzeba pamiętać by zmniejszyć temperaturę
Komentarze