Hoddeoki - koreańskie placuszki z gorącym orzechowym syropem

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Uwielbiam Koreę i kuchnię tego kraju. Hoddeoki kupuje się na ulicznych straganikach. Głównie zimą. Trzeba uważać, żeby nie poparzyć ust rozkosznie gorącym syropem.Można też użyć nutelli zamiast syropu

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ciepłe mleko lub woda: 1 szklanka
    - suche drożdże: 2 łyżeczki
    - sól: 1 szczypta
    - olej: 1 łyżka
    - cukier: 2 łyżki
    - mąka: 2 szklanki

    - brązowy cukier: 0.5 szklanki
    - zmielone orzechy włoskie: 3 łyżki
    - cynamon mielony: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Hoddeoki - koreańskie placuszki z gorącym orzechowym syropem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mieszamy ze sobą: mleko (lub wodę), drożdże, cukier, sól i olej.
    2. Dodajemy mąkę. Łączymy składniki za pomocą łyżki.
    3. Przykrywamy miskę folią i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.
  • Hoddeoki - koreańskie placuszki z gorącym syropem 2. 4. Po upływie godziny ugniatamy ciasto, aby usunąć pęcherzyki powietrza. Ponownie zakrywamy miskę folią i odstawiamy na kolejne 10-20 minut.
  • Hoddeoki - koreańskie placuszki z gorącym syropem 3. 5. Łączymy ze sobą składniki na syrop (cukier, orzechy i cynamon)
  • Hoddeoki - koreańskie placuszki z gorącym syropem 4. 6. Posypujemy stolnicę mąką (tak około pół szklanki mąki). Wykładamy ciasto i lekko ugniatamy. Dzielimy ciasto na 8 części.
  • Hoddeoki - koreańskie placuszki z gorącym syropem 5. 7. Z każdej części tworzymy kulę. Spłaszczamy ją i na środek układamy składniki na syrop.
    Ciasto drożdżowe szybko wysycha, więc dobrze jest przykryć folią te części ciasta, które czekają na swoją kolej.
  • Hoddeoki - koreańskie placuszki z gorącym syropem 6. 8. Łączymy brzegi ciasta na wzór knedla. Trzeba zwrócić uwagę, żeby suche składniki na syrop, były dobrze osłonięte ciastem.
    9. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Kładziemy knedla na jej środek.
  • Hoddeoki - koreańskie placuszki z gorącym syropem 7. Smażymy na niezbyt dużym ogniu przez około 30 sekund. Następnie przekładamy kulę na drugą stronę i rozpłaszczamy , aby miała rozmiar CD. Smażymy w tej pozycji około 1 minuty.
  • Hoddeoki - koreańskie placuszki z gorącym syropem 8. 10. Ponownie przekładamy naleśnik na drugą stronę i smażymy około 1 minuty.
  • 9. 11. Ponownie zmieniamy stronę naleśnika i smażymy, ale teraz już na bardzo małym ogniu. Można przykryć patelnię pokrywką.
    12. Po około minucie nasz hoddeok będzie gotowy. Podajemy na ciepło.
    13. Tak długie smażenie może wydawać się żmudne, ale dzięki temu cukier w środku rozpuści się i powstanie bardzo aromatyczny syrop.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować