Pączki koreańskie

  • wyświetlono: 276 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Zakręcone pączki w cukrowo-cynamonowej posypce.

IMG_20190613_095635
  • 16 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

3 szklanki maki tortowej
1 szklanka mleka
40 g. masła
1 opakowanie drożdży suszonych (8 g.)
3 łyżki cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
Do obtoczenia pączków:
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
1 litr oleju do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Pączki koreańskie

  • Pączki koreańskie1. W rondelku roztopić masło. Wyłączyć palnik. Wlać mleko, dodać cukier, sól i jajko. Wymieszać i wsypać drożdże. Wymieszać i odstawić na 10-15 minut.
  • Pączki koreańskie2. Do miski wsypać mąkę i wlać zawartość rondelka.
    Wyrobić ręcznie lub mikserem z hakami. Gotowe ciasto przykryć ściereczką
    i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie, ciasto jeszcze raz krótko
    zagnieść. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić na 30-40 minut.
  • Pączki koreańskie3. Wyrośnięte ciasto, przełożyć na stolnice podsypana mąką. Ponownie chwilę zagnieść. Podzielić na 16 mniej więcej równych części. Z każdej części zrobić kulkę.
  • Pączki koreańskie4. Następnie z każdej kulki uformować wałek, długości około 30 cm.
    Wałek zrolować dłońmi. Położyć dłonie na końcach i wykonywać ruchy
    w przeciwnych kierunkach. Jedną dłonią do siebie, a druga od siebie.
  • Pączki koreańskie5. Następnie złączyć oba końce nad blatem. Pączek sam zacznie się zwijać.
    Teraz możemy go okręcić w tym kierunku w którym się zwija, jeszcze dwa, trzy razy. Ważne jest, żeby dobrze skleić końce, ponieważ podczas smażenia, mogłyby się rozkleić.
  • Pączki koreańskie6. Kiedy wszystkie pączki miałam już skręcone, pierwsze osiem które zrobiłam,
    przewróciłam na druga stronę, żeby z obu stron równo urosły. Przykryłam ściereczką. Przygotowałam patelnie z olejem. Kiedy olej się podgrzewał, przełożyłam druga część pączków. Smażenie zaczęłam od tych, które wcześniej przełożyłam, a te późniejsze spokojnie sobie rosły.
  • Pączki koreańskie7. Pączki smażyć w głębokim tłuszczu, po 2-3 minuty z każdej strony, na nie wielkim gazie.
  • Pączki koreańskie8. Do miseczki wsypać cukier i cynamon. Wymieszać.
    Gotowe pączki wykładać na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z tłuszczu.
    Jeszcze ciepłe obtaczać w cukrze z cynamonem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Tłusty CzwartekPączkipączki koreańskie

Komentarze

Podobne przepisy

Pączki wiedeńskie

Dodane przez: dragonik7

Pączki wiedeńskie

Karnawał w pełni, pora więc na...

Pączki Angielskie.

Dodane przez: Słodko Słodka

Pączki Angielskie

Szybkie pączki na serku homogenizowanym,do...

yums

Dodane przez: Habibi Chi

Zakręcone pączki Yum Yums

Yum Yums czyli pączki zakręcone....

Budyniowe pączki

Dodane przez: bienpyt

Budyniowe pączki

Pączki podwójnie budyniowe – ciasto...

Mini pączki z lukrem

Dodane przez: 2milutka

Mini pączki z lukrem

Mini pączusie drożdżowe, pulchne,...

Pączki Twarogowe.

Dodane przez: Słodko Słodka

Pączki Twarogowe

Wieczorna zachciewajka ;-)

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE